Stefan Zgliczyński: Przegrana Komorowskiego

[2015-08-27 01:21:34]

Nie, nie chodzi mi o przegraną w wyborach prezydenckich, która choć sama w sobie była kuriozalna – wszyscy pamiętamy pewność siebie i zadufanie pałacu prezydenckiego wobec ogromnej przewagi w sondażach i nierozpoznawalności kandydata Prawa i Sprawiedliwości – to jednak mieściło się w ramach reguł i logiki demokracji. Chodzi mi o ostatnie decyzje ustępującego prezydenta, które unieważniają wszystkie (ewentualne) zalety 5-letniej kadencji i stawiają pod znakiem zapytania jego rozumienie dobra obywateli i państwa.

O fatalnej decyzji rozpisania referendum w sprawie JOW-ów i finansowania partii politycznych z budżetu państwa, które skończyć się może dobiciem polskiej demokracji przez dwie największe partie sponsorowane przez biznes, pisałem miesiąc temu.

Dosłownie w przeddzień oddania władzy Komorowski przesłał do Trybunału Konstytucyjnego uchwaloną również w ostatniej chwili tzw. małą ustawę reprywatyzacyjną, mającą zablokować dziką prywatyzację w Warszawie – tzn. oddawanie za bezcen gruntów wraz z budynkami szajce macherów wykorzystujących brak jasnego prawa dotyczącego znacjonalizowanego majątku tzw. dekretami Bieruta. Miasto straciło już na tym miliardy złotych, a tysiące warszawiaków (których rodziny nierzadko odbudowywały z ruin stolicę) potraciły mieszkania, w których żyli od powojnia, szkoły, przedszkola, parki i place zabaw…

Ustawa, której domagały się od lat władze Warszawy, przyjęta w końcówce parlamentu i – najprawdopodobniej – końcówce rządów Platformy Obywatelskiej miała uniemożliwić dalszy rabunek wspólnego majątku wszystkich Polaków. Być może miała usterki prawne, ale skoro Komorowski jest takim prawnym purystą mógł do Trybunału skierować poszczególne jej punkty, co nie przeszkodziłoby jej wejściu w życie i zatrzymaniu grabieży. A tak, jeśli Trybunał stwierdzi niekonstytucyjność któregoś zapisu – cała ustawa idzie do kosza i festiwal eksmisji i zmieniania szkół na biurowce trwa nadal.

Czy to próżność podpowiedziała Komorowskiemu żeby na do widzenia zagrać na nosie Platformie i pokazać, że jest niezależny i samorządny? Tak czy siak jego decyzja jest tak fatalna i szkodliwa, że – biorąc pod uwagę również decyzję o referendum – każe myśleć o jego prezydenturze jako przegranej, i to naszej wspólnej.

To wrażenie wzrosło jeszcze po wysłuchaniu pożegnalnego orędzia prezydenta, w którym niczym dawny wojak, minister obrony, dziarskim głosem obwieszczał wykonanie zadania – wzorowa prezydentura i w spadku wzrost wydatków na zbrojenia, bo najważniejsze to bezpieczeństwo… Bronisław Komorowski, podobnie jak i Andrzej Duda, nie mają nic do powiedzenia na temat najważniejszych problemów europejskich – najpoważniejszego w historii Unii Europejskiej kryzysu finansowego i politycznego, bezprecedensowego szantażu Grecji i zrujnowania tego kraju przez „zjednoczoną Europę", pogardzie europejskiej finansjery i ich politycznych przedstawicieli wobec woli społeczeństw całych krajów, coraz większym deficycie demokracji wewnątrz UE, czy wreszcie haniebnym stanowisku Europy wobec uchodźców. Te tematy to probierz europejskości, a nie kupowanie rakiet niezdolnych do odpalenia czy budowanie korwet, które nigdy nie zostaną zwodowane.

Wzorem dla polskich prezydentów ostatniego ćwierćwiecza byli prezydenci Stanów Zjednoczonych, którzy również bezpieczeństwo swojego kraju stawiali ponad wszystkim innym. Szczególnie ponad bezpieczeństwem innych krajów – napadając na nie i wywołując wojny, których tragiczne skutki przerastają nasze wyobrażenie. Polska na szczęście nie ma ani takich możliwości, ani takich ambicji jak jej Wielki Brat. Ale archaiczne myślenie o „bezpieczeństwie", które jest dzisiaj synonimem zamknięcia i agresji to nie tylko spuścizna Komorowskiego i Obamy, ale i dziedzictwo Dudy.

Stefan Zgliczyński

Artykuł pochodzi z "Le Monde diplomatique - edycja polska".

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.