Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-11 19:35:55]

Szósty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma prowokacyjną okładkę, odnoszącą się do zaskakujących relacji liderów prawicy, które wstrząsają lub wstrząsały Polską. Obok analizy wydarzeń z ostatnich dni tygodnik publikuje także sensacyjny materiał o mało znanej przyjaźni Jarosława Kaczyńskiego z czasów jego pierwszej wojny z Lechem Wałęsą.

Piotr Szumlewicz analizuje dane wskazujące na spowolnienie wzrostu gospodarczego pod rządami PiS i bada przyczyny takiego stanu rzeczy. Tygodnik nadal śledzi walkę pracowników Poczty Polskiej (tym razem przede wszystkim listonoszy) z wyzyskiem i kuriozalnym zarządzaniem.

W dziale tropiącym nadużycia polskiego klerykalizmu pismo ujawnia bezkarność ewidentnego przestępcy seksualnego z okolic Wołomina. Mężczyzna w sile wieku pozostaje bezkarny, gdyż… jest wpływowym duchownym archidiecezji warszawsko-praskiej. Rządzi tam arcybiskup Henryk Hoser znany z nawyku „zapominania” o tego rodzaju nadużyciach swoich podwładnych. Z Mielca napływają do tygodnika doniesienia o ekstrawaganckiej inicjatywie PiS, które chce połączyć gigantyczny maryjny pomnik z wieżą widokową kosztem terenów rekreacyjnych mieszkańców.

Sporą część tygodnika w tym wydaniu obejmują tematy zdrowotne – od zagrożeń smogowych oraz kuriozalnie zanieczyszczonych „uzdrowisk” przez PiS-owską reformę opieki zdrowotnej po cotygodniowe porady zdrowotne.

Obecne wydanie pisma to także reportaż o zwycięskiej walce sądowej niewierzącej nauczycielki, Grażyny Juszczyk o jej konstytucyjne prawa.

Bardzo interesująco prezentuje się dział światopoglądowy tygodnika. Opowiadania dla dzieci przybliżające temat aborcji, felieton o filozoficznym przesłaniu markiza de Sade’a oraz tekst Marka Kraka o retenebracji – cyklicznym w świecie powrocie umysłowych ciemności. Przeczytamy także o znaczeniu reformacji i Denisie Diderot, jako naukowcu i filozofie. Tekst religioznawczy jest poświęcony tym razem religiom politeistycznym.

Piotr Szumlewicz

Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.