Białoruś: Demonstracje i masowe zatrzymania

[2017-03-27 11:18:13]

W sobotę miały miejsce liczne demonstracje w związku z corocznymi obchodami Dnia Woli, stanowiącego dla białoruskiej opozycji nieoficjalne święto niepodległości.

W tym roku obchody przebiegały w ramach trwającej od połowy lutego społecznej kampanii sprzeciwu wobec prezydenckiego dekretu „o przeciwdziałaniu społecznemu pasożytnictwu”, nakładającego specjalną opłatę na obywateli, którzy przepracowali w ciągu roku mniej niż 183 dni. Żądaniu anulowania kontrowersyjnego dekretu, tak jak podczas demonstracji organizowanych w ostatnich tygodniach, towarzyszyła szersza krytyka polityki władz, a także bezpośrednio prezydenta Aleksandra Łukaszenki.

W wyniku obstrukcji ze strony władz Mińska, które aż do piątku zwlekały z wydaniem ostatecznej decyzji w sprawie zgody na organizację marszu, demonstracja w stolicy odbyła się nielegalnie i spotkała się ze stanowczą reakcją reżimu. Gromadzący się w różnych punktach centrum miasta demonstranci byli izolowani przez siły porządkowe i rozbijani na mniejsze grupy, a następnie zatrzymywani - w wielu przypadkach z użyciem siły - przez funkcjonariuszy i wywożeni do komisariatów oraz aresztów. Według szacunków białoruskich obrońców praw człowieka, zatrzymano około trzysta osób, z których znaczna część została dość szybko zwolniona, bez konsekwencji prawnych.

Tego samego dnia odbyły się demonstracje w Brześciu, Grodnie, Witebsku i Homlu, które zgromadziły od 100 do 500 uczestników. W tych miastach obyło się bez masowych zatrzymań. Manifestacje w Brześciu i Grodnie zorganizowano za zgodą władz lokalnych.

W niedzielę niewielkie grupy ludzi gromadziły się centralnych punktach Mińska oraz szeregu miast w całym kraju, aby wyrazić swoją solidarność z zatrzymanymi oraz sprzeciw wobec działań organów porządkowych. Tym razem zatrzymano kilkadziesiąt osób, w większości jedynie do wyjaśnienia i bez dalszych konsekwencji prawnych.

WCh

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.