Nowy numer "Bez Dogmatu": Urasowienie

[2017-04-03 22:08:02]

Ukazał się 111. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są rasizm i irracjonalizm w debacie publicznej.

W dziale poświęconym nastrojom rasistowskim i ksenofobicznym w Polsce i na świecie polecamy m.in. wywiad z Sylwią Spurek, zastępczynią Rzecznika Praw Obywatelskich, która w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem opowiada o antyuchodźczej fobii w Polsce, przemocy i sprzyjającej im polityce państwa. Ponadto Anna Małyszko pokazuje, jak media głównego nurtu pomogły kształtować nastroje antyimigracyjne w polskim społeczeństwie; Michał Smoleń, obserwując obecny wybuch rasizmu w debacie publicznej, przewiduje, że w perspektywie zmian klimatycznych i wywołanych przez nie migracji wpisze się on na stałe w dyskurs dotyczący migrantów jako użyteczne narzędzie ideologiczne; Joanna Ostrowska przypomina o nieheteronormatywnych ofiarach nazizmu. Zwraca przy tym uwagę, że gdy na świecie trwają dyskusje nad sposobami upamiętniania tej grupy prześladowanych, w Polsce pamięć o niej właściwie nie istnieje.

W dziale na temat irracjonalizmu Tomasz Jativa omawia związki pomiędzy kapitalizmem a myśleniem spiskowym i populizmem; Michał Rauszer zastanawia się, co łączy postprawdę z folklorem; Michał Siermiński udowadnia, że narodowa obsesja na punkcie wyrażenia „polskie obozy śmierci” nie słabnie, a bojownicy o „dobre imię Polski” nie ustają w wysiłkach, by owo sformułowanie tropić i zwalczać; natomiast Ewa Kruszewska i Tomasz Wiśniewski starają się dociec prawdziwej istoty, obrosłego w bajki, mity i legendy, stołecznego smogu.

Poza tym w numerze wszystko, co warto wiedzieć na temat bezwarunkowego dochodu podstawowego (BDP), czyli polemika Macieja Szlindera i Piotra Szumlewicza oraz felietony i analizy bieżących wydarzeń politycznych.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.