Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-10 00:28:12]

Czternasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sensacyjny reportaż na temat efektów pracy francuskich dziennikarzy śledczych. Reporterzy z kilku redakcji (w tym z telewizji publicznej) ujawnili, że w ukrywanie księży-przestępców seksualnych było zamieszanych 25 biskupów (!!!), prymas Francji, a i sam papież Franciszek (jako dawny prymas Argentyny) nie jest w tej kwestii bez winy.

Tygodnik publikuje także obszerny wywiad z prof. Pawłem Artymowiczem na temat oszustw tzw. komisji Macierewicza, która konfabuluje na temat katastrofy smoleńskiej. „Tygodnik Faktycznie” zamieszcza także ranking najlepiej zarabiających menadżerów PiS oraz pokazuje kulisy tzw. repolonizacji mediów, która jest próbą zawłaszczenia przez środowisko Jarosława Kaczyńskiego kolejnych tytułów prasowych.

Obecne wydanie to również wywiad z posłem do Parlamentu Europejskiego i byłym ministrem obrony Januszem Zemke o tym, na czym polega pisowska destrukcja armii i jak zapłacimy w ramach Unii Europejskiej za brak zdolności PiS do zawierania kompromisów.

W dziale tekstów światopoglądowych i historycznych znajdziemy opracowanie o osłabianiu się katolickiej religijności w Polsce, o prześladowaniach świadków Jehowy w PRL, o religijnym nadużyciu, jakim jest spowiedź (z punktu widzenia najstarszej tradycji chrześcijańskiej), o tym na czym polegał „pogański” kult drzew oraz o świętym Teofilu, rzeźniku Aleksandrii.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.