OECD: Kraje rozwinięte wciąż mało solidarne

[2017-04-12 01:38:33]

OECD przedstawiło szacunkowe dane na temat Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (ODA) przeznaczanej przez najbardziej 28 najbardziej rozwiniętych krajów świata (Komitet Pomocy Rozwojowej – DAC) dla państw biednych. Zgodnie z nimi w 2016 r. pomoc sięgnęła 142,6 mld dolarów, czyli o 8,9% więcej niż rok wcześniej. Wyniosła ona 0,32% Produktu Narodowego Brutto państw bogatych, a w 2015 r. stanowiła 0,30% PNB.

Zgodnie z raportem jedynie 6 krajów należących do DAC spełnia wymagania ONZ przekazywania 0,70% PNB na pomoc rozwojową. Są to: Norwegia – 1,11%, Luksemburg – 1,00%, Szwecja – 0,94%, Dania – 0,75%, Niemcy i Wielka Brytania – po 0,70%. Blisko ONZ-owskiego celu są Holandia – 0,65% i Szwajcaria – 0,54%.

Znacznie mniejszy procent PKB na pomoc rozwojową przeznaczają takie potęgi gospodarcze jak Francja – 0,38%, a Japonia – 0,20% i Stany Zjednoczone – 0,18% PNB.

Raport OECD zawiera też dane na temat polskiej pomocy rozwojowej. Zgodnie z nimi Polska w 2016 r. przeznaczyła na pomoc dla najbiedniejszych krajów świata zaledwie 0,13% PNB (600 mln dolarów), czyli prawie najmniej ze wszystkich rozwiniętych krajów. Obok Polski znalazły się Słowacja – 0,12% oraz Węgry – 0,13% PNB.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodził się Włodzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, działacz społeczny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rządu Jose Girala. Frankiści odrzucilipropozycję rozejmu i powołania rządu, w którym reprezentowane byłyby wszystkie partie. Rząd wydał broń organizacjom rewolucyjnym. Stłumiono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przesłał do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponujący federalną opiekę dla Afroamerykanów chcących zagłosować, zrobić zakupy, zjeść poza domem i pragnących być kształconymi na równych zasadach z białymi.

1967 - W Paryżu zmarł Aleksander Wat, jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandiniści) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuniści wycofali poparcie dla prezydenta Françoisa Mitteranda.

1989 - Strajki pracowników PKS w całym kraju.