Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-13 23:08:48]

Piętnasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma na okładce alegoryczny rysunek przedstawiający przepaść między poglądami ewangelicznego Jezusa z Nazaretu, a tym, co jest codziennością propagandy PiS i chlebem powszednim działań polityków tej partii. W tym zestawieniu środowisko Jarosława Kaczyńskiego jawi się jako organizacja antychrześcijańska.

Bieżący numer zawiera także wywiad z profesor Marią Szyszkowską, w którym słynna przed laty senator SLD i lewicowa intelektualistka mówi – ku zaskoczeniu zapewne wielu jej dawnych czytelników – o swoich sympatiach w stosunku do niektórych aspektów polityki PiS oraz niechęci wobec Unii Europejskiej. Redakcja zwraca uwagę na fakt, że propisowskie sympatie są w środowiskach lewicowych częstsze niż można byłoby przypuszczać i zaprasza czytelników do debaty.

W tym numerze także o mistyfikacji PiS z rzekomo większymi dopłatami do żłobków, dopłacaniu z Narodowego Centrum Kultury do prawicowych „swojaków” i oszukaniu przez rząd protestujących mieszkańców podopolskiego Dobrzenia. Tekst zawiera także reportaż na temat represji, z jakimi spotykają się protestujący pracownicy Poczty Polskiej. Ponadto numer zawiera obszerne opracowanie na temat europejskiego terroryzmu.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy opracowanie o słowiańskich korzeniach katolickiej „święconki”, o zwalczaniu przez Kościół współczesnej myśli społecznej i naukowej oraz o związkach fundamentalizmu rynkowego i religijnego w Polsce.

Ponadto numer zawiera poradnik podatkowy i omówienie pomysłu na tzw. jednolitą cenę książek oraz – jak co tydzień – dział informacji zdrowotnych.

Piotr Szumlewicz

Spotkanie autorskie - zaproszenie
Miejska Biblioteka Publiczna w Przasnyszu, ul. Kilińskiego 2
27 lutego (wtorek), godz. 17.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 lutego:

1921 - Powszechny strajk ekonomiczny kolejarzy węzła warszawskiego; w odpowiedzi rząd wprowadził czasową militaryzację kolei.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej opanował Głogów Małopolski.

1983 - Socjalistyczny rząd hiszpański znacjonalizował holding prasowy Rumasa.

1992 - W Gruzji powstała Socjalistyczna Partia Pracy.

2003 - Zmarł Christopher Hill, angielski historyk, marksista.

2011 - Strajk generalny w Grecji.