Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-13 23:08:48]

Piętnasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma na okładce alegoryczny rysunek przedstawiający przepaść między poglądami ewangelicznego Jezusa z Nazaretu, a tym, co jest codziennością propagandy PiS i chlebem powszednim działań polityków tej partii. W tym zestawieniu środowisko Jarosława Kaczyńskiego jawi się jako organizacja antychrześcijańska.

Bieżący numer zawiera także wywiad z profesor Marią Szyszkowską, w którym słynna przed laty senator SLD i lewicowa intelektualistka mówi – ku zaskoczeniu zapewne wielu jej dawnych czytelników – o swoich sympatiach w stosunku do niektórych aspektów polityki PiS oraz niechęci wobec Unii Europejskiej. Redakcja zwraca uwagę na fakt, że propisowskie sympatie są w środowiskach lewicowych częstsze niż można byłoby przypuszczać i zaprasza czytelników do debaty.

W tym numerze także o mistyfikacji PiS z rzekomo większymi dopłatami do żłobków, dopłacaniu z Narodowego Centrum Kultury do prawicowych „swojaków” i oszukaniu przez rząd protestujących mieszkańców podopolskiego Dobrzenia. Tekst zawiera także reportaż na temat represji, z jakimi spotykają się protestujący pracownicy Poczty Polskiej. Ponadto numer zawiera obszerne opracowanie na temat europejskiego terroryzmu.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy opracowanie o słowiańskich korzeniach katolickiej „święconki”, o zwalczaniu przez Kościół współczesnej myśli społecznej i naukowej oraz o związkach fundamentalizmu rynkowego i religijnego w Polsce.

Ponadto numer zawiera poradnik podatkowy i omówienie pomysłu na tzw. jednolitą cenę książek oraz – jak co tydzień – dział informacji zdrowotnych.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.