Niemcy: Kolejna porażka SPD

[2017-05-15 13:26:25]

W niedzielę, 14 maja w wyborach do landtagu Nadrenii-Westfalii ponownie wygrała CDU, którą poparło 33 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Armin Laschet, jest o 6,7 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z popularną premier landu Hannelore Kraft stracili aż 8 proc., uzyskując 31,2 proc. głosów.

W landtagu w Düsseldorfie reprezentowane będą także: liberalna FDP pod przewodnictwem Christiana Lindnera z 11,5 proc. głosów (4 proc. więcej), populistyczna AfD Marcusa Pretzella z 7,4 proc. oraz partia Zielonych z liderką Sylvią Löhrmann z 6,4 proc. (spadek o prawie 5 proc.).

Lewicowa partia Die Linke, na której czele stoi w landzie Özlem Demirel, otrzymała 4,9 proc. głosów (wzrost o 2,4 proc.).

Kolejną już, sromotną klęskę poniosła Partia Piratów, ktorej przewodzi Michele Marsching. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła prawie 7 proc., zdobywając zaledwie 1 proc. poparcia.

Na pozostałe listy oddano lącznie zaledwie 0,6 proc. głosów.

Wybory do parlamentu regionalnego najludniejszego landu NRF w uważane były zgodnie za najważniejszy, ostatni test przed wyborami do Bundestagu, zaplanowanymi na 24 września.

Kandydat socjaldemokratów na kanclerza Martin Schulz przyznał, że to „dramatyczna klęska” jego partii. To ciężki dzień dla SPD i ciężki dzień dla mnie samego – powiedział Schulz w centrali partii w Berlinie. Dzisiejszy wieczór to prawdziwy wstrząs. Musimy się zastanowić, jaki jest mój w tym udział.

Osobiście przejmuję odpowiedzialność za ten wynik – powiedziała premier rządu krajowego Nadrenii Północnej-Westfalii Hannelore Kraft. Dlatego w trybie natychmiastowym rezygnuję ze stanowiska krajowej przewodniczącej SPD i wiceprzewodniczącej federalnej SPD, aby partia ta miała szansę na nowy początek.

Szefowa klubu parlamentarnego Zielonych w Bundestagu Katrin Göring-Eckardt mówiła o „deprymującym wyniku”. To cios w żołądek. Zieloni przyjrzą się wynikowi z pokorą – zapowiedziała.

Słupki pną się w górę - to daje nam podmuch w skrzydła przed wyborami powszechnymi – powiedział lider die Linke Bernd Riexinger .

Waldemar Chamala

Regionalni liderzy partii podczas debaty telewizyjnej, fot. Wikimedia Commons

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodził się Włodzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, działacz społeczny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rządu Jose Girala. Frankiści odrzucilipropozycję rozejmu i powołania rządu, w którym reprezentowane byłyby wszystkie partie. Rząd wydał broń organizacjom rewolucyjnym. Stłumiono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przesłał do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponujący federalną opiekę dla Afroamerykanów chcących zagłosować, zrobić zakupy, zjeść poza domem i pragnących być kształconymi na równych zasadach z białymi.

1967 - W Paryżu zmarł Aleksander Wat, jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandiniści) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuniści wycofali poparcie dla prezydenta Françoisa Mitteranda.

1989 - Strajki pracowników PKS w całym kraju.