Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-27 23:59:44]

Dwudziesty pierwszy tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” w dziale politycznym zawiera między innymi analizę nieudolnych poczynań rządu w dziedzinie geodezji, które mogą kosztować Polskę nie tylko kilka miliardów złotych strat, ale w dużej mierze mogą zmarnować dorobek kilku pokoleń geodetów. W numerze znajdziemy także tekst na temat politycznych zawirowań wokół festiwalu opolskiego, zmianie prawa aptekarskiego, która będzie skutkować podwyżką cen leków w mniejszych miejscowościach oraz felieton Piotra Szumlewicza o pożyteczności sankcji unijnych wobec funkcjonariuszy PiS.

W tym wydaniu znajdziemy również tekst o tym, że według badań Pew Institut Polacy są najbardziej antyklerykalnym społeczeństwem Europy. Tygodnik publikuje także dwa teksty na temat tak zwanych cudów, w tym o neurologicznych przyczynach niektórych przypadków nagłego powrotu do zdrowia.

W dziale reportażu tekst o codzienności matek-Polek w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz o aktualnej finansowej sytuacji opiekunów osób niepełnosprawnych.

Dział światopoglądowy to m.in. tekst o tym, czy ideowość, to aby na pewno zawsze coś pozytywnego, o groteskowych dylematach kościelnej Kongregacji Doktryny Wiary, o Izydzie – matce bogów i pierwowzorze Czarnej Madonny. W dziale historycznym – specjalnie na Dzień Matki – o porodówkach w PRL oraz o tym jak matki (wszystkie) dyskryminowano na ziemiach polskich do II wojny światowej i jak to niesprawiedliwe, czasem bardzo drastyczne postępowanie władz i prawodawców wspierał Kościół katolicki.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.