Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-27 23:59:44]

Dwudziesty pierwszy tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” w dziale politycznym zawiera między innymi analizę nieudolnych poczynań rządu w dziedzinie geodezji, które mogą kosztować Polskę nie tylko kilka miliardów złotych strat, ale w dużej mierze mogą zmarnować dorobek kilku pokoleń geodetów. W numerze znajdziemy także tekst na temat politycznych zawirowań wokół festiwalu opolskiego, zmianie prawa aptekarskiego, która będzie skutkować podwyżką cen leków w mniejszych miejscowościach oraz felieton Piotra Szumlewicza o pożyteczności sankcji unijnych wobec funkcjonariuszy PiS.

W tym wydaniu znajdziemy również tekst o tym, że według badań Pew Institut Polacy są najbardziej antyklerykalnym społeczeństwem Europy. Tygodnik publikuje także dwa teksty na temat tak zwanych cudów, w tym o neurologicznych przyczynach niektórych przypadków nagłego powrotu do zdrowia.

W dziale reportażu tekst o codzienności matek-Polek w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz o aktualnej finansowej sytuacji opiekunów osób niepełnosprawnych.

Dział światopoglądowy to m.in. tekst o tym, czy ideowość, to aby na pewno zawsze coś pozytywnego, o groteskowych dylematach kościelnej Kongregacji Doktryny Wiary, o Izydzie – matce bogów i pierwowzorze Czarnej Madonny. W dziale historycznym – specjalnie na Dzień Matki – o porodówkach w PRL oraz o tym jak matki (wszystkie) dyskryminowano na ziemiach polskich do II wojny światowej i jak to niesprawiedliwe, czasem bardzo drastyczne postępowanie władz i prawodawców wspierał Kościół katolicki.

Piotr Szumlewicz

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.