Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-27 23:59:44]

Dwudziesty pierwszy tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” w dziale politycznym zawiera między innymi analizę nieudolnych poczynań rządu w dziedzinie geodezji, które mogą kosztować Polskę nie tylko kilka miliardów złotych strat, ale w dużej mierze mogą zmarnować dorobek kilku pokoleń geodetów. W numerze znajdziemy także tekst na temat politycznych zawirowań wokół festiwalu opolskiego, zmianie prawa aptekarskiego, która będzie skutkować podwyżką cen leków w mniejszych miejscowościach oraz felieton Piotra Szumlewicza o pożyteczności sankcji unijnych wobec funkcjonariuszy PiS.

W tym wydaniu znajdziemy również tekst o tym, że według badań Pew Institut Polacy są najbardziej antyklerykalnym społeczeństwem Europy. Tygodnik publikuje także dwa teksty na temat tak zwanych cudów, w tym o neurologicznych przyczynach niektórych przypadków nagłego powrotu do zdrowia.

W dziale reportażu tekst o codzienności matek-Polek w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz o aktualnej finansowej sytuacji opiekunów osób niepełnosprawnych.

Dział światopoglądowy to m.in. tekst o tym, czy ideowość, to aby na pewno zawsze coś pozytywnego, o groteskowych dylematach kościelnej Kongregacji Doktryny Wiary, o Izydzie – matce bogów i pierwowzorze Czarnej Madonny. W dziale historycznym – specjalnie na Dzień Matki – o porodówkach w PRL oraz o tym jak matki (wszystkie) dyskryminowano na ziemiach polskich do II wojny światowej i jak to niesprawiedliwe, czasem bardzo drastyczne postępowanie władz i prawodawców wspierał Kościół katolicki.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.