GUS: Spadek liczby wybudowanych mieszkań

[2017-06-01 13:45:48]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 50935 mieszkań, czyli o 0,4% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. Spadek liczby mieszkań odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 4,2%, spółdzielczym ― o 22,6%, oraz w budownictwie komunalnym, zakładowym i społecznym czynszowym – o 35,0%. Wzrosła liczba wybudowanych mieszkań w budownictwie indywidualnym – o 5,0%. W samym kwietniu bieżącego roku wybudowano 10591 mieszkań, czyli o 22,8% mniej mieszkań niż rok wcześniej. Spadła też liczba mieszkań oddanych do użytku w porównaniu do marca 2017 roku – o 23,8%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-kwiecień bieżącego roku wybudowano 26435 tych pierwszych i 23397 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 624 mieszkania spółdzielcze oraz 479 komunalnych, zakładowych i społecznych czynszowych.

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-kwiecień rozpoczęto budowę 61846 mieszkań, czyli o 12,9% więcej niż rok wcześniej. Wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 83340, czyli o 36,8% więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.