UNESCO przeciw wycince Białowieży

[2017-07-05 20:41:01]

Wczorajsza demonstracja "leśników" jako żywo przywołała ducha wieców poparcia z dawno minionej epoki. Kolorowej zbieraninie przeciwstawione zostały zorganizowane i zdyscyplinowane oddziały.

Pod biało-czerwonymi flagami wzywano do eksterminacji najważniejszego skarbu polskiej przyrody. A szturmówkami z logiem "Solidarności" - gwałcono solidarność ludzi ze środowiskiem.

UNESCO nie dało wiary tej ustawce. Szyszko organizujący absurdalną manifestację poparcia samego siebie - poniósł spektakularną porażkę.

Marek Tobolewski

Obradujący w Krakowie Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO wezwał dziś Polskę do natychmiastowego wstrzymania wycinki drzew prowadzonych w Puszczy Białowieskiej.

Decyzja bazuje na sprawozdaniu ekspertów Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, którzy w zeszłym roku odwiedzili puszczę.

UNESCO zobowiązało również polski rząd, by do grudnia przyszłego roku przedstawił nowy raport o stanie lasu.

Komitet ma także wkrótce rozstrzygnąć, czy wszcząć procedurę wpisania Puszczy na listę Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu.

Od rana pod krakowskim Międzynarodowym Centrum Konferencyjnym (ICE) pikietowali ekolodzy wzywający UNESCO do obrony Puszczy.

Wczoraj przez ICE odbyły się dwie demonstracje. Z jednej strony stanęło kilkaset osób, które przybyły na wezwanie Pracowni Na Rzecz Wszystkich Istot. Apele do UNESCO łączyły się z postulatem objęcia parkiem narodowym terenu całej puszczy. Podobnej wielkości zgromadzenie stanowili leśnicy i zwolennicy ministra Szyszki. Ci deklarowali poparcie dla rządu, ministra i dyrekcji Lasów Państwowych.

Fot: lewica.pl

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.