Nowy numer "Bez Dogmatu": Kołczing

[2017-07-11 10:46:51]

Ukazał się 112. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to coaching i „dobra zmiana” w edukacji.

W dziale poświęconym coachingowi m.in. Piotr Rymarczyk pokazuje, jak dyskurs coachingu zafałszowuje postępowe idee samorozwoju i zmiany społecznej, by utrwalać społeczno-ekonomiczne status quo; Adam Klewenhagen omawia związki pomiędzy coachingiem, wymuszeniem i przemocą; Jacek Drozda przygląda się coachingowi jako korporacyjnemu narzędziu zarządzania ludzkimi emocjami w dobie niestabilności i elastycznego rynku pracy; zaś Paweł Matusz przedstawia ryzyko realizacji coachingowego postulatu porzucenia strefy komfortu.

W dziale na temat edukacji m.in. Tymoteusz Kochan rozważa konsekwencje projektowanej reformy szkolnictwa wyższego dla polskiej nauki i pracowników naukowych; a Anna Małyszko zwraca uwagę na ideologiczny wymiar reformy edukacji.

Ponadto polecamy analizy bieżących wydarzeń, dział historyczny i stałe rubryki. W tym numerze m.in. David Ost w rozmowie z Michałem Siermińskim opowiada o ekspansji prawicy, perspektywach światowej lewicy i możliwych scenariuszach dla polskiej demokracji; Agnieszka Mrozik zastanawia się, dlaczego w polskiej debacie publicznej komunistkom odmawia się statusu ofiar, a tym bardziej bohaterek; Piotr Szumlewicz pisze o syndromie Dyzmy w polskiej polityce; natomiast Szara Gęś znajduje (matematyczny) dowód na nieomylność i polityczny geniusz Prezesa.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.