GUS: Szybki wzrost cen żywności

[2017-09-11 15:49:01]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2017 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 1,8%. W lipcu roczna inflacja wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 4,3% (w tym żywności 4,6%), restauracji i hoteli – 2,4%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,0% (w tym nośników energii – 1,6%) oraz transportu – 1,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 3,5%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 5,7%.

W porównaniu ze lipcem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – 2,0% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – 2,2%), a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 2,5%.

Piotr Szumlewicz

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.