Czarny Wtorek w całym kraju

[2017-10-04 22:31:04]

W rocznicę Czarnego Protestu z 2016 r. w 90 miastach w całej Polsce i dziewieciu za granicą odbyły się demonstracje i pikiety w obronie praw kobiet. Ich organizatorki zbierały podpisy pod obywatelskim projektem ustawy liberalizującej przepisy aborcyjne.

W Warszawie około dwóch tysięcy osób zajęło Plac Zamkowy i część Krakowskiego Przedmieścia. Uczestniczki i uczestnicy demonstracji składali licznie podpisy pod projektem ustawy liberalizującej obowiązujące przepisy aborcyjne. Protestowano przeciwko przemocy wobec kobiet niosąc symbolizującą ją niebieska wstęgę wielometrowej długości. Skandowane były hasła skierowane przeciwko próbom odbierania im ich praw.

W tym roku wychodzimy, bo nie składamy parasolek. Wychodzimy, bo nie odpuszczamy. Wychodzimy, bo walka nadal trwa – napisały w swojej odezwie organizatorki akcji.

Do zgromadzonych przemawiały działaczki ruchów obrońców praw kobiet, politycy i polityczki partii Razem, a także twórcy popierający ideę protestu.

Barbara Nowacka ze Stowarzyszenia Inicjatywa Polska przyznała, że tegoroczny protest był mniej liczny, niż poprzedni: Trudno się temu dziwić. Zrobiłyśmy protest, żeby im przypomnieć, że jeżeli znowu będą grzebać przy naszych prawach i wyrzucą projekt "Ratujmy Kobiety" do śmietnika, to znowu wyjdziemy na ulicę – zapowiedziała.

W trakcie protestu doszło do niewielkiej kontrdemonstracji zwolenników całkowitego zakazu aborcji i karania za nią zarówno lekarza, jak i kobiety, która się na nią zgodziła.

WCh

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.