Czarny Wtorek w całym kraju

[2017-10-04 22:31:04]

W rocznicę Czarnego Protestu z 2016 r. w 90 miastach w całej Polsce i dziewieciu za granicą odbyły się demonstracje i pikiety w obronie praw kobiet. Ich organizatorki zbierały podpisy pod obywatelskim projektem ustawy liberalizującej przepisy aborcyjne.

W Warszawie około dwóch tysięcy osób zajęło Plac Zamkowy i część Krakowskiego Przedmieścia. Uczestniczki i uczestnicy demonstracji składali licznie podpisy pod projektem ustawy liberalizującej obowiązujące przepisy aborcyjne. Protestowano przeciwko przemocy wobec kobiet niosąc symbolizującą ją niebieska wstęgę wielometrowej długości. Skandowane były hasła skierowane przeciwko próbom odbierania im ich praw.

W tym roku wychodzimy, bo nie składamy parasolek. Wychodzimy, bo nie odpuszczamy. Wychodzimy, bo walka nadal trwa – napisały w swojej odezwie organizatorki akcji.

Do zgromadzonych przemawiały działaczki ruchów obrońców praw kobiet, politycy i polityczki partii Razem, a także twórcy popierający ideę protestu.

Barbara Nowacka ze Stowarzyszenia Inicjatywa Polska przyznała, że tegoroczny protest był mniej liczny, niż poprzedni: Trudno się temu dziwić. Zrobiłyśmy protest, żeby im przypomnieć, że jeżeli znowu będą grzebać przy naszych prawach i wyrzucą projekt "Ratujmy Kobiety" do śmietnika, to znowu wyjdziemy na ulicę – zapowiedziała.

W trakcie protestu doszło do niewielkiej kontrdemonstracji zwolenników całkowitego zakazu aborcji i karania za nią zarówno lekarza, jak i kobiety, która się na nią zgodziła.

WCh

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.