Protest pracowników wymiaru sprawiedliwości

[2017-11-13 19:40:34]

13 listopada w południe rozpoczęła się ogólnopolska akcja protestacyjna pracowników wymiaru sprawiedliwości – sądów i prokuratur. W sekretariatach przerwano pracę, ale także na wielu salach rozpraw sędziowie prowadzący postępowania zarządzili 15-minutową przerwę. Pracownicy części sądów i prokuratur wyszli przed budynki w czarnych koszulkach.

W Warszawie przedstawiciele związków zawodowych manifestowali przed Kancelarią Premiera. Ok. tysiąc osób domagało się podwyżek pensji (większość z nich zarabia mniej niż 2 tys. zł, a ok. 40 proc. pracowników sądów nie dostało od 10 lat żadnej podwyżki) oraz zaniechania planów zamrożenia płac w przyszłym roku. Związkowcy złożyli w kancelarii pisma z postulatami.

Lidia Kalina

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.