Włochy: Ogólnokrajowa manifestacja przeciwko faszyzmowi

[2017-12-10 09:59:52]

Wielotysięczną manifestację przeciwko faszyzmowi zorganizowano 16 grudnia w Como, w Lombardii. Była to reakcja na incydent w tym mieście, gdzie grupa neonazistów i skinheadów wtargnęła do siedziby stowarzyszenia pomagającego migrantom.

Na wiec zwołany w proteście przeciwko odnawianiu się faszyzmu, rasizmu i nietolerancji i coraz liczniejszym ruchom czerpiącym inspirację z nazizmu przybyli z całych Włoch przedstawiciele organizacji społecznych, komitetów obywatelskich, stowarzyszenia kombatantów, związków zawodowych, instytucji państwowych, partii politycznych, przede wszystkim lewicy i centrolewicy. Przybyło także kilku ministrów z rządu Paolo Gentiloniego.

Obecność tutaj to obowiązek wszystkich sił demokratycznych, społeczeństwa obywatelskiego - powiedziała przewodnicząca Izby Deputowanych Laura Boldrini z lewicowej partii Campo Progressista.

Liderka największej w Italii, lewicowej centrali związkowej Cgil, Susanna Camusso, oświadczyła, że należy z surowością stosować obowiązujące przepisy oraz artykuł konstytucji włoskiej, zabraniające działalności partiom faszystowskim. Tymczasem pozwolono im się rozwijać i kandydować w wyborach. Powtarzano, że to młodzieńcze wybryki, podczas gdy faktycznie mamy do czynienia z szerzącym się zjawiskiem zastraszania - powiedziała.

W czasie manifestacji potępiono zdarzenie z Como z końca listopada, oraz incydent z początku grudnia z Rzymu, gdzie przed siedzibą redakcji dziennika "La Repubblica" odbyła się manifestacja grupy zamaskowanych neofaszystów z ugrupowania Forza Nuova z racami i świecami dymnymi.

Działacze Forza Nuova próbowali zorganizować w Como, kontrmanifestację ale nie otrzymali zgody władz miasta. Hotel, w którym zebrali się jego członkowie, został otoczony przez policję.

W piątek opublikowano sondaż Instytutu Demos, z którego wynika, że prawie połowa Włochów (46 proc.) jest bardzo zaniepokojonych zjawiskiem neofaszyzmu i incydentami na tym tle.

SW, WCh

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.