Zgromadzenie Ogólne ONZ przeciwne uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela (akt.)

[2017-12-22 01:38:23]

Zdecydowana większość państw w Zgromadzeniu Ogólnym ONZ opowiedziała się za rezolucją wzywającą do wycofania decyzji o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Spośród 193 państw członkowskich ONZ rezolucję poparło 128, 9 było przeciw, zaś 35 wstrzymało się od głosu.

Przeciw rezolucji zagłosowały jedynie Stany Zjednoczone, Izrael, Gwatemala, Honduras, Togo, Wyspy Marshalla, Mikronezja, Palau i Nauru.

Chiny, Rosja i większość krajów Unii Europejskiej poparła rezolucję, w tym Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Włochy.

Wśród 35 krajów, które wstrzymały się od głosu znalazły się m.in. Kanada, Australia, Polska, Czechy, Węgry, Rumunia, Chorwacja oraz Łotwa.

Przedstawiciele 21 krajów, m.in. Ukrainy, Mołdawiy i Gruzji, byli nieobecni podczas głosowania.

W tekście rezolucji nie wymieniono Stanów Zjednoczonych, jednak jej projekt został przygotowany po tym, jak 6 grudnia prezydent Donald Trump ogłosił decyzję o uznaniu przez USA Jerozolimy za stolicę Izraela.

18 grudnia USA zawetowały projekt rezolucji ws. Jerozolimy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ (było to pierwsze weto tego kraju od 6 lat). Pozostałych 14 członków Rady głosowało za jej przyjęciem. W związku z amerykańskim wetem projekt rezolucji został skierowany do Zgromadzenia Ogólnego ONZ, gdzie żaden z krajów nie ma prawa weta, jednak jego uchwały nie mają wiążącej mocy prawnej.

*

Już w niedzielę prawicowy prezydent Gwatemali Jimmy Morales poinformował w mediach społecznościach, że ambasada Gwatemali w Izraelu zostanie przeniesiona z Tel Awiwu do Jerozolimy.

*

Tymczasem izraelski minister ds. transportu Israel Katz z partii Likud planuje wykopać pod Starym Miastem w Jerozolimie tunel kolejowy, a stację przy Ścianie Płaczu nazwać imieniem Donalda Trumpa.

W ten sposób zamierza podziękować amerykańskiemu prezydentowi za jego decyzję o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie, rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).