Niemcy: Atak na siedzibę SPD?

[2017-12-25 18:37:48]

Samochód staranował w wigilijny wieczór wejście do centrali Socjaldemokratycznej Partii Niemiec w Berlinie. Pojazd przedarł się do holu i stanął w płomieniach. Pożar szybko ugasiły jednak tryskacze zainstalowane w budynku.

58-letni kierowca auta marki Peugeot twierdzi, że chciał popełnić samobójstwo. Doznał lekkich obrażeń głowy. Przewieziono go do szpitala.

Dochodzenie w sprawie zajścia przejął miejscowy oddział Federalnego Urzędu Kryminalnego (BKA). Śledczy wychodzą na razie z założenia, że chodziło o próbę podpalenia, gdyż w samochodzie znaleziono m.in. kanistry z benzyną i środki przyspieszające wybuch i rozwój pożaru.

Lider SPD Martin Schulz napisał w poniedziałek na Twitterze: Wczoraj wieczorem samochód rąbnął w centralę naszej partii. Zostały w nim znalezione substancje, przy których pomocy można wzniecić pożar. Szczegółów jeszcze nie znamy. Ale nieskończenie się cieszę, że nikt z partyjnych koleżanek i kolegów nie doznał obrażeń.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.