Nowy numer "Bez Dogmatu": Stop fundamentalizmom religijnym!

[2018-01-15 12:02:47]

Właśnie ukazał się 114. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są fundamentalizmy religijne i mieszkalnictwo.

W dziale dotyczącym fundamentalizmów m.in. Piotr Szumlewicz pokazuje, jak dalece polskie państwo odbiega od świeckiego ideału; Zbigniew Szczęsny przedstawia średniowieczną regułę Duo sunt – wedle której Kościół nie sprawuje bezpośrednio rządów, ale rezerwuje sobie prawo do wpływania na politykę – i dowodzi, że staje się ona znowu aktualna; Adam Cioch, opierając się na własnych doświadczeniach, wyjaśnia, dlaczego ludzie poddają się fundamentalistycznym ideologiom; natomiast Tomasz Jativa omawia związki między fundamentalizmem religijnym a władzą i tłumaczy powody udanej ofensywy politycznej różnego rodzaju fundamentalizmów w ostatnich latach.

W części poświęconej mieszkalnictwu m.in. Dawid Kański rekonstruuje założenia i sposoby realizacji polskiej polityki mieszkaniowej ostatnich dwudziestu siedmiu lat; a Piotr Ciszewski rozprawia się z mitami, które wpływają na sposób myślenia o problemie mieszkaniowym w Polsce i kształtują politykę państwa w tym zakresie.

Z kolei w dziale kulturalnym m.in. recenzja książki Wolność i pisanie. Dorota Masłowska i Andrzej Stasiuk w postkolonialnej Polsce Claudii Snochowskiej-Gonzalez autorstwa Macieja Dudy i fragment ludowej historii Romów, mającej ukazać się w połowie roku książki Przemysława Witkowskiego. Ponadto Szara Gęś przygotowała coś specjalnego dla wszystkich miłujących ojczyznę bez granic, ale z granicami zamkniętymi dla uchodźców – jedyny taki – quiz patriotyczny!

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.