Znamy zwycięzcę sondy na polską lewicową książkę 2017 roku!

[2018-01-15 21:43:42]

W sondzie portalu lewica.pl zwyciężyła książka Przemysława Witkowskiego Chwała supermanom. Ideologia a popkultura (Instytut Wydawniczy „Książka i Prasa”), która otrzymała 36,4 proc. głosów. Drugie miejsce przypadło książce Kamila Fejfera Zawód. Opowieści o pracy w Polsce. To o nas (Czerwone i Czarne), która otrzymała 17,6 proc. głosów. Na trzecim miejscu uplasowała się książka Beaty Siemieniako Reprywatyzując Polskę. Historia wielkiego przekrętu (Krytyka Polityczna), która otrzymała 15,2 proc. głosów. W sondzie oddano 1220 głosów.

Zwycięzcy gratulujemy, a czytelników i czytelniczki zachęcamy do lektury wszystkich książek.

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.