Wielka Brytania: Laburzyści nie chcą drugiego referendum ws. brexitu

[2018-01-18 14:06:48]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn w niedawnym wywiadzie telewizyjnym powiedział, że jego ugrupowanie nie popiera pomysłu rozpisania drugiego referendum ws. Brexitu ani wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku i unii celnej.

Nie popieramy tego, ani nie wzywamy do drugiego referendum. To, czego się domagaliśmy, to poważne głosowanie w parlamencie - oświadczył Corbyn.

Lider laburzystów odmówił też poparcia pozostałych partii opozycyjnych: Liberalnych Demokratów, Szkockiej Partii Narodowej (SNP), Walijskiej Partii Narodowej (Plaid Cymru) oraz Partii Zielonych Anglii i Walii (GPEW), które domagają się przeforsowania w parlamencie wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku oraz unii celnej z UE.

Corbyn stwierdził, że przynależność do wspólnego rynku jest uwarunkowana członkostwem w UE, a ponadto on sam jest krytycznie usposobiony do pewnych aspektów wspólnego rynku, jak restrykcje dotyczące państwowej pomocy dla przemysłu, które - jego zdaniem - Unia narzuca krajom członkowskim.

Wielka Brytania rozpoczęła proces wyjścia z UE 29 marca 2017 r. i powinna opuścić Wspólnotę 29 marca 2019 r.

Od lipca ub. roku Brytyjczycy w większości sondaży odpowiadają, że decyzja o wyjściu z Unii Europejskiej była błędna. "Daily Mirror" opublikował wyniki najnowszego sondażu, z którego wynika, że 55 proc. Brytyjczyków wolałoby, aby Zjednoczone Królestwo pozostało w UE.

Tymczasem brytyjskie media poinformowały, że UE przyjęła zaostrzone wytyczne dotyczące negocjacji ws. wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Jak zaznaczono, unijni negocjatorzy mają większe wymagania w dziedzinie praw obywatelskich i handlu z państwami trzecimi.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.