Wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2018-01-29 01:45:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2016 roku.

W całej UE energia odnawialna w 2016 r. stanowiła 17,0% całej zużywanej energii, czyli o 8,5 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,3 pkt proc. więcej niż w 2014 r. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2016 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE, a w porównaniu z 2015 r. wzrost nastąpił w 15 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2016 roku był w Szwecji – 53,8%, w Finlandii – 38,7%, na Łotwie – 37,2%, w Austrii – 33,5% i w Danii – 32,2%, a najniższy w Luksemburgu – 5,4%, w Holandii i na Malcie – po 6,0% i w Belgii – 8,7%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2016 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,3% całej eksploatowanej energii, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,4 pkt proc. więcej niż w 2004 r.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 72,6%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.