Częste łamanie przepisów o minimalnej płacy godzinowej

[2018-01-29 17:09:54]

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, w 2017 r. Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła 19,5 tys. kontroli odnośnie wypłacania minimalnej płacy godzinowej.

Nieprawidłowości ujawniono w 27% sprawdzanych podmiotów. Najczęściej ujawniane nieprawidłowości dotyczyły braku umownego określenia sposobu potwierdzania liczby takich godzin, ich ewidencji oraz nieprzechowywania dokumentów potwierdzających czas wykonywania usług. Z danych PIP wynika, że zaniżanie minimalnej płacy godzinowej dotyczyło 15% firm. Na podobnym poziomie kształtuje się udział firm, które generalnie naruszają przepisy o wynagrodzeniu.

Inspektorzy wydali 6,8 tys. wniosków w wystąpieniach o usunięcie nieprawidłowości odnośnie obowiązywania przepisów o minimalnej płacy godzinowej oraz 775 poleceń ustnych. Większość zatrudniających od razu usuwała naruszenia przepisów o stawce godzinowej i dlatego inspektorzy nałożyli jedynie 292 mandaty na łączną kwotę 370 tys. zł, a w 100 przypadkach kierowali do sądu wnioski o ukaranie.

Minimalna płaca godzinowa obowiązuje od początku ubiegłego roku. W ubiegłym roku została ona ustalona na poziomie 13 zł brutto, a w roku bieżącym wzrosła do 13,7 zł. Dotyczy ona większości umów zleceń i samozatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodził się Włodzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, działacz społeczny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rządu Jose Girala. Frankiści odrzucilipropozycję rozejmu i powołania rządu, w którym reprezentowane byłyby wszystkie partie. Rząd wydał broń organizacjom rewolucyjnym. Stłumiono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przesłał do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponujący federalną opiekę dla Afroamerykanów chcących zagłosować, zrobić zakupy, zjeść poza domem i pragnących być kształconymi na równych zasadach z białymi.

1967 - W Paryżu zmarł Aleksander Wat, jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandiniści) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuniści wycofali poparcie dla prezydenta Françoisa Mitteranda.

1989 - Strajki pracowników PKS w całym kraju.