Częste łamanie przepisów o minimalnej płacy godzinowej

[2018-01-29 17:09:54]

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, w 2017 r. Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła 19,5 tys. kontroli odnośnie wypłacania minimalnej płacy godzinowej.

Nieprawidłowości ujawniono w 27% sprawdzanych podmiotów. Najczęściej ujawniane nieprawidłowości dotyczyły braku umownego określenia sposobu potwierdzania liczby takich godzin, ich ewidencji oraz nieprzechowywania dokumentów potwierdzających czas wykonywania usług. Z danych PIP wynika, że zaniżanie minimalnej płacy godzinowej dotyczyło 15% firm. Na podobnym poziomie kształtuje się udział firm, które generalnie naruszają przepisy o wynagrodzeniu.

Inspektorzy wydali 6,8 tys. wniosków w wystąpieniach o usunięcie nieprawidłowości odnośnie obowiązywania przepisów o minimalnej płacy godzinowej oraz 775 poleceń ustnych. Większość zatrudniających od razu usuwała naruszenia przepisów o stawce godzinowej i dlatego inspektorzy nałożyli jedynie 292 mandaty na łączną kwotę 370 tys. zł, a w 100 przypadkach kierowali do sądu wnioski o ukaranie.

Minimalna płaca godzinowa obowiązuje od początku ubiegłego roku. W ubiegłym roku została ona ustalona na poziomie 13 zł brutto, a w roku bieżącym wzrosła do 13,7 zł. Dotyczy ona większości umów zleceń i samozatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.