Norwegia: Ruch BDS nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla

[2018-02-13 16:54:22]

Ruch Bojkotu, Wycofania Inwestycji oraz Sankcji (BDS) został nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla w 2018 roku. Formalną nominację zgłosił norweski parlamentarzysta, lider lewicowej partii Rødt Bjørnar Moxness.

Wyjaśniając swoją nominację grupa parlamentarna, w skład której wchodzi kilka partii lewicowych, oświadczyła, że BDS to pokojowy ruch na rzecz wolności, równości i sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego.

Bjørnar Moxness stwierdził: Przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla ruchowi BDS byłoby silnym sygnałem, podkreślającym zobowiązanie społeczności międzynarodowej do wsparcia sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego, a przez to dla narodu izraelskiego i wszystkich ludzi na Bliskim Wschodzie, a także na całym świecie.

WCh

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.