Będą zmiany w ustawie o handlu w niedzielę?

[2018-02-15 23:01:05]

Rząd przeforsował źle przygotowaną ustawę, a teraz nieporadnie próbuje ją ratować. Skoro jeszcze przed wyjściem w życie nowego prawa już trzeba myśleć nad jego nowelizacją, to może lepiej było wstrzymać się z wdrażaniem nowych rozwiązań?

Z tygodnia na tydzień wychodzi na jaw coraz więcej niedoróbek przeforsowanych rozwiązań. Część właścicieli sklepów chce wprowadzić nocną zmianę i wdrożyć tryb pracy do północy w sobotę i od początku doby w poniedziałek. Inni rozważają zamianę sklepów w showroomy, w których można by było oglądać ekspozycję, a następnie zamawiać towary przez internet. Część sieci chce prowadzić sprzedaż w automatach, w których można by było nabyć talon na dany produkt, a następnie zrealizować go w miejscu nie będącym placówką handlową.

Nowe pomysły sieci handlowych wynikają z mnóstwa luk i niejasności, które znalazły się w ustawie. Skoro zakaz handlu ma ponad 30 wyłączeń, to trudno się dziwić, że właściciele sklepów korzystają z ustawowo danych im możliwości obchodzenia ustawy.

Ustawa o handlu w niedzielę wcale nie oznacza zakazu sprzedaży w tym dniu, a jedynie zmieni strukturę rynku. Wcale nie ograniczy pracy w niedzielę, a jedynie wzmocni jedne firmy kosztem innych. Jej celem jest dowartościowanie małych sklepów, w których place są najniższe, a prawa pracownicze najczęściej łamane. Ponadto psuje ona prawo i wprowadza wiele arbitralności. Na chaosie interpretacyjnym mogą zyskać niektórzy przedsiębiorcy – pracownicy i konsumenci najprawdopodobniej stracą.

W tym kontekście trudno zrozumieć, jaki jest sens zmian. Zamiast wprowadzać selektywny, arbitralny zakaz w części handlu w niedzielę, lepiej było radykalnie podnieść płace za pracę w tym dniu. We wszystkich branżach.

Piotr Szumlewicz

Rząd nie zawaha się znowelizować ustawy ograniczającej handel w niedzielę, jeśli taka potrzeba wystąpi – poinformowała Elżbieta Rafalska na konferencji prasowej. Dodała, że jej ministerstwo pracuje z Państwową Inspekcją Pracy nad interpretacjami przepisów, które wkrótce mają wejść w życie.

Zgodnie z zapisami ustawy ograniczającej handel w niedziele, od 1 marca 2018 r. w każdym miesiącu będą dwie niedziele handlowe - pierwsza i ostatnia. Od 1 stycznia 2019 roku będzie to tylko jedna niedziela w miesiącu, a od początku 2020 r. będzie obowiązywał zakaz handlu we wszystkie niedziele z wyjątkiem siedmiu w roku.

W ustawie przewidziano szeroki katalog wyłączeń obejmujący placówki, w których będzie można prowadzić handel w niedziele. Dotyczy to między innymi stacji benzynowych, placówek handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami, placówek handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście, we własnym imieniu i na własny rachunek, piekarni, cukierni i lodziarni, w których przeważająca działalność polega na handlu wyrobami piekarniczymi i cukierniczymi, w placówkach handlowych na dworcach w zakresie związanym z bezpośrednią obsługą podróżnych.

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.