Powstaje film o pedofilii w polskim Kościele!

[2018-02-21 16:33:24]

Tomasz Sekielski - reporter, dziennikarz śledczy, korespondent wojenny, dokumentalista, pisarz, przez kilka lat związany ze stacją TVN, a następnie TVP - wraz z grupą współpracowników przystąpił do kręcenia filmu dokumentalnego o pedofilii w polskim Kościele.

W ostatnich latach temat jest bardzo głośny: afery pedofilskie wstrząsnęły m.in. Kościołem katolickim w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. O pedofilii w amerykańskim Kościele i wieloletnim ukrywaniu tego zjawiska powstał film Spotlight (2015), zdobywca wielu prestiżowych nagród, w tym Oscara za najlepszy film roku. W Polsce mimo nagłaśniania zwykle jednostkowych przypadków sprawa jest zamiatana pod dywan: ani kościelni hierarchowie, ani politycy, ani media nie drążą tematu, a opinia publiczna zdaje się nim nie interesować. Film Sekielskiego i jego współpracowników ma szansę to zmienić. Autorów interesują przede wszystkim "funkcjonujące w Kościele mechanizmy, dzięki którym przestępcy w sutannach mogą się czuć bezkarnie. Jak to możliwe, że od dziesięcioleci sprawy dotyczące księży pedofilów są zazwyczaj tuszowane, kto za tym stoi, kto na to pozwala, jak wysoko sięga zmowa milczenia? My nie tylko postawimy te pytania, ale i na nie odpowiemy" - deklarują.

Aby mógł powstać, film potrzebuje wsparcia finansowego. Autorzy piszą, że "tylko niezależność finansowa pozwoli nam zrealizować film, w którym obnażymy hipokryzję części kościelnych hierarchów i zmowę milczenia służącą ochronie zboczeńców, a nie ich ofiar. Za nami są pierwsze dni zdjęciowe, prace nad dokumentem potrwają około roku".

Szczegółowe informacje o filmie, autorach, a także możliwościach stałego wsparcia tej inicjatywy znaleźć można na stronie: https://patronite.pl/sekielski.

Twórców można wspierać także poprzez wpłaty na konto firmy produkującej film:

Kombinat Medialny Sp. z o.o.
nr konta: 16 1950 0001 2006 0339 0016 0002
tytuł przelewu: Darowizna na film dokumentalny

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.