Wielka Brytania: Corbyn za nową unią celną z UE

[2018-02-27 15:07:34]

Jeremy Corbyn przedstawił propozycje laburzystów na dalsze negocjacje ws. brexitu, opowiadając się m.in. za wypracowaniem nowej unii celnej ze Wspólnotą.

Przemawiając w Coventry lider Partii Pracy stwierdził, iż rządzący konserwatyści nie mają planu gospodarczego ani pomysłu na brexit. Powiedział, że jego rząd nie dopuściłby do używania migrantów jako kozłów ofiarnych, przeciwstawiania sobie pokoleń sobie i rozgrywania narodów w ramach Wielkiej Brytanii.

Corbyn przyznał, że sam ma eurosceptyczne poglądy, podkreślając, że od dawna sprzeciwiał się ortodoksyjnej wersji wolnego rynku (...) w UE. Jednocześnie jednak zaznaczył: Często termin "eurosceptyk" jest w rzeczywistości traktowany jako synonim pojęcia "antyeuropejski" - a ja w żadnym wypadku nie jestem antyeuropejski i chcę bliskiej i postępowej współpracy w ramach całej Europy po brexicie.

Polityk zapowiedział, że gdyby to on negocjował z Unią Europejską, liczyłby na wypracowanie nowych, dopasowanych do potrzeb Wielkiej Brytanii warunków unii celnej z UE, które zakładałyby szereg wyjątków od obecnych przepisów, umożliwiając większy interwencjonizm państwa w gospodarkę, a także pozostawiając rządowi w Londynie możliwość prowadzenia własnej polityki handlowej, w tym negocjowania umów z państwami trzecimi. Podkreślił, iż jest to - wraz z zapobieżeniem twardej granicy z Irlandią oraz zapewnieniem bezproblemowego przepływu towarów - jednym z priorytetów jego gabinetu cieni.

Proponowana unia celna nie obejmowałaby m.in. sektora usług.

Jednocześnie lider laburzystów wykluczył możliwość pozostania we wspólnym rynku UE także ze względu na powiązaną z tym konieczność zachowania swobody przepływu osób w ramach Wspólnoty.

Unia Europejska nie jest przyczyną wszystkich naszych problemów i wyjście ze Wspólnoty ich nie rozwiąże. Podobnie UE nie jest źródłem całego oświecenia, a jej opuszczenie nie skazuje nas na katastrofalne scenariusze" - tłumaczył, dodając, że przyszłość jest bardziej przyziemna i pozostaje w naszych rękach.

Niespodzianką było poparcie postulatów Corbyna m.in. przez organizację przedstawicieli biznesu CBI, która oceniła, że utrzymanie jakiejś formy unii celnej pomogłoby w rozwoju handlu bez akceptowania swobody przepływu osób lub wpłat do budżetu UE. CBI ostrzegła jednak, że przedsiębiorcy powinni "zachować czujność" wobec postulowanej przez laburzystów renacjonalizacji m.in. kolei i poczty.

JK, WCh

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.