Niemcy: SPD zgadza się na koalicję rządową z CDU/CSU

[2018-03-07 18:19:25]

W wewnątrzpartyjnym referendum, trwającym od 20 lutego do 2 marca, 66 proc. z niemal 380 tys. głosujących członków SPD poparło utworzenie koalicji z chadekami. Frekwencja wyniosła 78,3 proc. Tym samym zniknęła największa przeszkoda na drodze do utworzenia nowego gabinetu Angeli Merkel.

Na wynikach głosowania zaważyło przekonanie, że Niemcy potrzebują stabilnego rządu do przeprowadzenia reform wewnętrznych, a także do podjęcia wraz z Francją reform w strefie euro. SPD wywalczyła dość korzystne warunki udziału w koalicji. Najważniejszą „zdobyczą” jest ministerstwo finansów, którym do tej pory kierował chadecki polityk. „Nie” dla koalicji mogłoby oznaczać nowe wybory i bardzo prawdopodobną klęskę SPD.

Kierownictwo SPD musi teraz zadecydować, komu spośród członków partii powierzyć kierowanie ministerstwami: polityki zagranicznej, finansów, pracy i spraw socjalnych, ds. rodziny oraz środowiska. Przewodnicząca frakcji SPD w Bundestagu Andrea Nahles zapowiedziała jednak, że najpóźniej do 12 marca zapadną decyzje o obsadzie tych resortów.

Socjaldemokraci będą musieli jak najszybciej opracować nowy program, który pozwoli im odzyskać zaufanie wyborców i skutecznie walczyć o ich poparcie z die Linke, jak również Zielonymi, którzy mają ambicje przejąć centrowy elektorat.

wch

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.