Węgry: 40 proc. młodych chce wyjechać z kraju

[2018-03-15 20:44:46]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Republikon, 40 proc. Węgrów w wieku 18-24 lata chce w najbliższym czasie wyjechać z kraju.

Ankietowanym zadano pytanie: "Czy Pan/i lub któryś z członków rodziny planuje w najbliższym czasie podjęcie pracy za granicą?". Sondaż przeprowadzono na próbie 1000 osób.

Najwyższy odsetek odpowiedzi twierdzących zanotowano w najmłodszej grupie wiekowej (18-24 lata). Przy tym 34 proc. badanych zadeklarowało, że sami mają taki zamiar lub chce tak zrobić ktoś z ich rodziny, głównie z powodu większego dobrobytu za granicą, 5 proc. - głównie z powodu stanu węgierskiego życia publicznego, a pozostali z innych przyczyn. 16 proc. odpowiedziało, że nie wiedzą lub nie udzieliło odpowiedzi.

Im starsza grupa wiekowa, tym rzadziej deklarowano zamiar wyjazdu do pracy za granicę. Wśród ogółu społeczeństwa odsetek tych, którzy sami chcą wyjechać do pracy za granicę lub mają w rodzinie takie osoby, wyniósł 18 proc.

wch

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.