Wielka Brytania: Corbyn o aferze z otruciem Skripala

[2018-03-18 01:42:05]

W ostatnich tygodniach świat obiegła wiadomość, że były agent służb specjalnych Rosji, który w latach 90. został zwerbowany prze brytyjski wywiad, Siergiej Skripal, oraz jego córka, zostali otruci bronią chemiczną. Śledztwo wykazało, że w organizmie ofiar znaleziono toksyczną substancję produkowaną w Rosji. Reakcją premier Theresy May było wydalenie z kraju 23 rosyjskich dyplomatów.

Podczas debaty w Izbie Gmin lider Laburzystów Jeremy Corbyn wytknął premier May, że rosyjscy oligarchowie, którzy dorobili się na złodziejskiej prywatyzacji w latach 90., traktują Wielką Brytanię jako bezpieczną przystań dla swojego majątku. Corbyn wezwał rząd, by uderzył w interesy proputinowskich oligarchów, ale zauważył też, że Konserwatyści tego nie uczynią, ponieważ finansowe lobby z londyńskiego City chroni rosyjskich miliarderów.

Krytyce lidera Partii Pracy towarzyszył jego sceptycyzm, co do odpowiedzialności Rosji za otrucie Skripala i jego córki. Corbyn stwierdził, że May nie ma na to ostatecznych dowodów. Przypomniał przy tym do decyzji o napaści na Irak, której też towarzyszył brak przekonujących argumentów, że Saddam Husajn posiada broń masowego rażenia.

Argumentacja Corbyna ściągnęła na niego zarzuty o polityczną naiwność, wybielania putinowskiej Rosji i wywołała podziały wśród samych Laburzystów.

wch

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.