Meksyk: Prezydent zatrzyma prywatyzację?

[2018-03-19 00:29:55]

Lewicujący kandydat na prezydenta Andrés Manuel López Obrador zapowiedział, że jeśli wygra wybory, zwróci się do ustępującego prezydenta Enrique Peñę Nieto o zatrzymanie "prywatyzacji ropy naftowej i rynku energetycznego". Słowa te wypowiedział w kontekście planowanej w drugiej połowie 2018 r. sprzedaży licencji na wydobycie ropy i gazu ziemnego w drugiej połowie. AMLO oświadczył także, iż w przypadku jego wygranej dokona rewizji umów z zagranicznymi koncernami, aby sprawdzić, czy przy ich sporządzaniu nie doszło do korupcji.

Meksykański przemysł naftowy został znacjonalizowany w 1938 r. za rządów lewicującego prezydenta Lázaro Cárdenasa i jego Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), kiedy to utworzono państwowe przedsiębiorstwo PEMEX.

Wybory prezydenckie i parlamentarne odbędą się w Meksyku 1 lipca br. W ostatnich sondażach López Obrador wyraźnie prowadzi, uzyskując w każdym grubo ponad 30 proc. poparcia.

wch

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.