Rosja: Putin wybrany na czwartą kadencję

[2018-03-20 00:05:36]

18 marca w Rosji odbyły się wybory prezydenckie. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył w nich Władimir Putin, uzyskawszy 76,68 proc. głosów, co stanowi rekord w historii Federacji Rosyjskiej. Frekwencja wyniosła 67,48 proc. Wyniki te podała Centralna Komisja Wyborcza (CEC) po przeliczeniu 99,94 proc. głosów.

Siedmioro pozostałych kandydatów praktycznie nie liczyło się w rywalizacji o fotel prezydenta.

Paweł Grudinin, bezpartyjny, zgłoszony przez Komunistyczną Partię Federacji Rosyjskiej (KPFR), przedsiębiorca, popularny dyrektor podmoskiewskiego Kołchozu im. Lenina, uzyskał 11,78 proc. głosów.

Władimir Żyrinowski, kandydat nacjonalistycznej, populistycznej partii LDPR i deputowany do Dumy, tym razem zdobył tylko 5,65 proc. głosów.

Niezależna Ksenia Sobczak, prezenterka telewizyjna i celebrytka, uzyskała jedynie 1,68 proc. poparcia.

Grigorij Jawlinski, kandydat liberalnej partii Jabłoko i jej były, długoletni przewodniczący zdobył zaufanie 1,05 proc. głosujących.

Maksym Aleksandrowicz Surajkin, kandydat partii Komuniści Rosji i jej przewodniczący, uzyskał 0,68 proc. głosów.

Najpoważniejszy rywal Putina Aleksiej Nawalny nie został dopuszczony do udziału w wyborach. Jego kandydatura została odrzucona przez CEC z powodu wcześniejszego wyroku skazującego.

Mimo stwarzania pozorów uczciwości i przejrzystości procesu głosowania, ponownie doszło do licznych naruszeń proceduralnych. Pojawiły się także doniesienia o przypadkach ostentacyjnych fałszerstw.

wch

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.