Piotr Szumlewicz przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ

[2018-03-26 22:12:18]

Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego ma nowe władze. 14 marca członkowie nowej rady wybrali Piotra Szumlewicza (Konfederacja Pracy) przewodniczącym Rady na kadencję 2018-2022. W głosowaniu tajnym Szumlewicz wygrał z dotychczasowym przewodniczącym Jerzym Wiśniewskim (ZNP).

Na posiedzeniu 23 marca Rada wybrała sześciu wiceprzewodniczących. Są nimi: Joanna Dąbrowska (Konfederacja Pracy), Marek Kupiec (AZZ Pracowników), Sebastian Bieniek (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o. o.), Urszula Woźniak (ZNP), Tomasz Wudarczyk (NSZZ Pracowników Banku Handlowego S.A.), Halina Poszytek (ZNP).

Rada wybrała też członków prezydium, którymi poza przewodniczącym i wiceprzewodniczącymi będą: Robert Chorowicz (ZNP), Andrzej Frasoński (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego Fabryka Broni), Maria Jolanta Janiszewska (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Energetyki Płockiej), Stanisław Nisztor (ZNP), Maria Połońska (Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg „Remontowiec”), Zenon Stolarski (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o.o.), Jerzy Telechowski (NSZZ Pracowników Spółki Orlen Awiaton), Robert Zieliński (Związek Zawodowy pracowników Portu Lotniczego Warszawa Okęcie).

Podczas wyborów Szumlewicz przedstawił swój program, w którym znalazły się między innymi:
- cykl spotkań ze związkowcami w różnych regionach Mazowsza o nowym Kodeksie pracy i innych ważnych sprawach pracowniczych,
- prowadzenie zajęć o związkach zawodowych w szkołach,
- interwencje w zakładach pracy poprzez pomoc prawną, organizowanie pikiet, rozdawanie ulotek, pisanie skarg do zarządów firm, nagłośnienie medialne problemów pracowników danej branży czy zakładu pracy,
- przyciąganie nowych środowisk, tworzenie nowych organizacji związkowych, również w tych branżach, w których nie ma związków zawodowych,
- obniżka cen biletów komunikacji publicznej na Mazowszu,
- monitoring sytuacji w szkolnictwie terenie, tak odnośnie zatrudnienia nauczycieli i skutków reformy edukacji, jak też dostępu dzieci do zdrowych posiłków czy opieki medycznej,
- walka z nierównościami płacowymi osób na tych samych stanowiskach w sektorze publicznym,
- wsparcie dla pracowników ukraińskich na Mazowszu,
- wdrażanie propracowniczych rozwiązań, których OPZZ broni na terenie całego kraju, np. radykalnie wyższych płac za pracę w niedzielę czy zawierania układów zbiorowych.

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.