Policja wkracza na konferencję o Marksie

[2018-05-14 23:06:41]

W piątek 11 maja doszło do interwencji policji w ośrodku Uniwersytetu Szczecińskiego w nadmorskim Pobierowie. Podczas konferencji naukowej zorganizowanej przez czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” z okazji 200 rocznicy urodzin Karola Marksa do budynku – gdzie trwały obrady – wkroczyło trzech funkcjonariuszy miejscowej policji działających na polecenie Prokuratury Rejonowej Szczecin-Zachód.

Konferencja była kolejną już odsłoną całego cyklu spotkań naukowych poświęconych m.in. marksizmowi, który rozpoczął się w 2010 roku. Organizujące konferencję czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” obchodziło w zeszłym roku 25-lecie swojego istnienia. W samej konferencji uczestniczyło natomiast 26 naukowców z całej Polski, w tym profesorowie, doktorzy i doktoranci oraz studenci m.in. z Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu czy Uniwersytetu Szczecińskiego.

Policja działająca na polecenie prokuratury miała za zadanie zbadać, czy podczas konferencji nie doszło do propagowania totalitarnego ustroju państwa. Policja wkroczyła na teren ośrodka bez wiedzy oraz zgody Rektora Uniwersytetu Szczecińskiego. Funkcjonariusze naruszyli w ten sposób art. 227 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, na co w swoim oświadczeniu zwróciły uwagę władze Uniwersytetu Szczecińskiego.

Program konferencji cały czas był publicznie dostępny, a sfotografowane przez funkcjonariuszy w ramach zbierania dowodów okładki czasopisma wraz z całą treścią numerów pozostają dostępne w sieci. Interwencja policji trwała około 30 minut, po czym funkcjonariusze wylegitymowali także prof. Jerzego Kochana.

Za zaistniałą sytuację organizatorów konferencji oraz władze Uniwersytetu Szczecińskiego przeprosił Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przedstawiciele szczecińskiej Prokuratury podczas konferencji prasowej bronili jednak legalności swojej decyzji, usprawiedliwiając ją koniecznością zbierania materiału dowodowego w sprawie.

Tymoteusz Kochan

Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 listopada:

1895 - W Warszawie urodził się Antoni Słonimski, polski poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny związany PPS.

1961 - W Londynie powstała organizacja Amnesty International.

1972 - Laos: Zwycięstwo komunistycznych rebeliantów nad wojskami rządowymi w bitwie o Płaskowyż Bolovens.

1978 - W Nowym Jorku zmarła Margaret Mead, amerykańska socjolog, badaczka zajmująca się antropologią kulturową.

1987 - Podpisanie deklaracji założycielskiej reaktywowanej Polskiej Partii Socjalistycznej.

1988 - Palestyńska Rada Narodowa jednostronnie proklamowała powstanie państwa palestyńskiego.

2000 - Japonia: Mizuho Fukushima została szefową Partii Socjaldemokratycznej.

2002 - Hu Jintao został sekretarzem generalnym Komunistycznej Partii Chin.