USA: Bieda powszechna wśród Amerykanów

[2018-05-26 00:44:45]

Ponad 50 mln amerykańskich gospodarstw domowych nie ma dochodów wystarczających na opłaty za czynsz, żywność, opiekę zdrowotną, przedszkole, transport oraz rachunki za telefony komórkowe - wynika z raportu United Way ALICE Project. Według raportu jest to aż 43 proc. wszystkich gospodarstw domowych w USA.

Z raportu przedstawionego przez CNN wynika także, że ponad 16 mln amerykańskich gospodarstw domowych żyje w biedzie. Liczba gospodarstw domowych, w których zarobki nie starczają na podstawowe potrzeby życiowe i bytowe, podwoiła się i wynosi 34,7 mln.

Z największymi problemami związywanymi z biedą borykają się stany: Kalifornia, Nowy Meksyk i Hawaje. Aż 49 proc. gospodarstw domowych cierpi tam niedostatek. Stosunkowo najlepsza sytuacja panuje w Dakocie Północnej, gdzie biedy doświadcza "tylko" 32 proc. gospodarstw domowych.

Ekonomista Robert C. Allen oszacował granicę skrajnego ubóstwa w krajach bogatej północy na 4 dol. dziennie. W krajach rozwiniętych 13,8 mln osób żyje w krańcowej biedzie, z tego aż 5,3 mln w USA.

Według zeszłorocznego raportu Banku Światowego w USA 3,2 mln ludzi żyło nawet za mniej niż 1,90 dol. dziennie.

wch

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

1998 - Czechy: Miloš Zeman został premierem.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.