GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,1%

[2018-06-28 01:21:33]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w maju 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec maja stopa bezrobocia wyniosła 6,1% i w porównaniu do maja 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec maja zarejestrowanych było 1002,2 tys. bezrobotnych, czyli o 199,9 tys. mniej niż rok wcześniej i o 40,4 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W maju bez prawa do zasiłku było 85,3% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,5%, kujawsko-pomorskim – 9,1%, podkarpackim – 9,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,4%, śląskie – 4,7%, małopolskie – 4,9%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,0%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,5%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,4%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,6% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,8%.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).