Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

15 listopada:

1895 - W Warszawie urodzi si Antoni S這nimski, polski poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i dzia豉cz spo貫czny zwi您any PPS.

1961 - W Londynie powsta豉 organizacja Amnesty International.

1972 - Laos: Zwyci瘰two komunistycznych rebeliant闚 nad wojskami rz康owymi w bitwie o P豉skowy Bolovens.

1978 - W Nowym Jorku zmar豉 Margaret Mead, ameryka雟ka socjolog, badaczka zajmuj帷a si antropologi kulturow.

1987 - Podpisanie deklaracji za這篡cielskiej reaktywowanej Polskiej Partii Socjalistycznej.

1988 - Palesty雟ka Rada Narodowa jednostronnie proklamowa豉 powstanie pa雟twa palesty雟kiego.

2000 - Japonia: Mizuho Fukushima zosta豉 szefow Partii Socjaldemokratycznej.

2002 - Hu Jintao zosta sekretarzem generalnym Komunistycznej Partii Chin.