Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 pa寮ziernika!
Warszawa, Pa豉c Staszica, ul. Nowy 安iat 72
do 19 pa寮ziernika 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II pi皻ro, sala im. Wiadernego)
20 wrze郾ia (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitali幟ie?
Wroc豉w, ul. Ko陶徠aja 31
27 wrze郾ia (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarno嗆 wed逝g kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 wrze郾ia (sobota), godz. 19.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

19 wrze郾ia:

1893 - Urodzi si Mieczys豉w Niedzia趾owski, dzia豉cz PPS, najm這dszy pose w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na 鈍iecie, przyzna豉 kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodzi si Giuseppe Saragat, w這ski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki W這skiej (1963-1964), prezydent W這ch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Pocz徠ek ci篹kich walk XIII Brygady Mi璠zynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Ameryka雟kie wojska okupacyjne opu軼i造 wysp.

1953 - W fabryce na 疾raniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rz康闚 socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powr鏂ili do w豉dzy.

1985 - Zmar Italo Calvino, jeden z najwa積iejszych w這skich pisarzy i eseist闚 XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmar Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, cz這nek Norweskiej Partii Pracy. Stworzy plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie 鈍iatowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyska這 20,4% g這s闚 (171 mandat闚), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).