Warszawa: List otwarty Komitetu Obrony Praw Lokatorów

[2018-10-29 22:17:10]

Komitet Obrony Praw Lokatorów skierował list otwarty do Rafała Trzaskowskiego i Pawła Rabieja. Dotyczy on m.in. kwestii rekompensat dla lokatorów ze zwróconych kamienic, pierwszeństwa najmu i ustawy reprywatyzacyjnej.

Zdaniem Jakuba Żaczka z Komitetu Obrony Praw Lokatorów trzeba jak najszybciej rozwiązać problem dotyczący mieszkańców zreprywatyzowanych kamienic.

Na liście oczekujących cały czas są m.in. lokatorzy kamienicy przy ul. Skaryszewskiej 11 w dzielnicy Praga-Południe. Decyzję nakazującą miastu przyznanie im w trybie natychmiastowym lokali zastępczych komisja weryfikacyjna wydała w kwietniu. Lokatorzy nadal nie otrzymali przyznanych odszkodowań. Nie mają też praw do obiecanych przez stołeczne władze rekompensat.

Żaczek dodał, że liczy na zrozumienie ze strony Rabieja, który jest członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich.

Rafał Trzaskowski wygrał niedawne wybory na prezydenta Warszawy. Paweł Rabiej, zgodnie z umową koalicyjną zawartą pomiędzy Platformą Obywatelską a Nowoczesną, ma zostać wiceprezydentem stolicy.

wch

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.