Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Polskie społeczeństwo jest bardzo podzielone odnośnie regulacji dotyczących pracy w niedzielę. Dotyczy to też kasjerów i kasjerek. Po raz kolejny okazało się jednak, że pracownicy sieci handlowych woleliby wyższe płace od zakazów, tym bardziej, że ograniczenie handlu w niedzielę nie skraca tygodniowego ani miesięcznego wymiaru czasu pracy. Warto też pamiętać, że wielu pracowników od lat pracuje w niedzielę i obecny rząd nie zainteresował się ich sytuacją. Dotyczy to chociażby służby zdrowia, gastronomii, ochrony, transportu, policji, energetyki czy edukacji. Wprowadzenie 2,5 razy wyższych płac za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie oznaczałoby więc znaczne podniesienie wynagrodzeń dla setek tysięcy pracowników. Jeżeli rząd uważa, że niedziela powinna być wolna od pracy, to powinien zapewnić wysoki ekwiwalent pieniężny pracownikom, którzy w tym dniu nie mogą odpoczywać.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.