Wrocław: Lewica o ekologicznych zagrożeniach

[2018-12-02 12:36:15]

Moje, jako moderatora tej debaty, stanowisko jest takie, że głos lewicy europejskiej w tych przestrzeniach musi brzmieć wyjątkowo silnie. Zapominanie o kontekście antymilitarystycznym jest potwornym błędem lewicy. To zbrojenia oprócz nadmiernej, rozbuchanej konsumpcji wymuszającej „zakupizm” są głównym zagrożeniem bytu ludzkości, a poza tym, jak wspomniano, generują one głód, biedę, migracje, lokalne wojny (o tych wznieconych w imię wolności, demokracji, liberalizmu wedle zachodnich standardów wojnach czy interwencjach nawet nie ma co wspominać).

Radosław S. Czarnecki

Ekolodzy wcale nie chcą "zmienić" klimatu, wręcz przeciwnie. Chcą jego niekorzystne zmiany nie tyle zatrzymać (bo chyba wszyscy uświadomili sobie, że nie jest to już możliwe), lecz - choć w niewielkim stopniu - spowolnić. I to nie jest przejaw wiary, lecz racjonalizmu. Swoją drogą bez wiary w siebie, w człowieka (a nie w różnych maści bogów) nie byłoby żadnego postępu cywilizacyjnego, materialnego, jakiegokolwiek.

Na zmiany klimatyczne znikomy wpływ mają Słońce, kosmos i obecne wybuchy wulkanów. Ponad 7 mld ludzi wytwarza rocznie 29 mld ton CO2 - 100 razy więcej niż wszystkie wulkany. Owszem, wielkie wybuchy wulkanów w dawnych czasach krótkotrwale wpływały na klimat w niektórych rejonach świata, lecz nie na o ocieplenie, lecz (znowu wręcz przeciwnie) na jego oziębienie.

I jeszcze jedno. Chyba nikt nie twierdzi, że wraz ze zmianami antropogenicznymi nie następują równocześnie powolne, okresowe zmiany zupełnie niezwiązane z działalnością człowieka. Na te drugie, niestety, prawdopodobnie nie mamy wpływu. Jednak na wielkość emisji CO2 i - podkreślam - pozostałych, nieco ignorowanych gazów cieplarnianych, mamy wpływ i mamy obowiązek wobec innych ludzi, naszych i cudzych dzieci i wnuków, zrobić w tej materii wszystko co w naszej mocy.

Waldemar Chamala

26 listopada we Wrocławiu Fundacja „Naprzód” i Europejska Sieć na Rzecz Alternatywnego Myślenia/trans form!europe zorganizowała międzynarodową konferencję pt. „W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska”. Debata stanowiła forpocztę Konferencji Narodów Zjednoczonych COP 24, Katowice 3-14.12.2018 (United Nations Framework Convention on Climate Change, 24st Conference of the Parties). Jest to międzynarodowe, odbywające się w różnych częściach globu, przedsięwzięcie, gdzie debatuje się w sprawie zmian klimatu. W debacie uczestniczyli:
- Samy Mason, brytyjska działaczka związkowa i ekologiczna
- Roland Kulke, niemiecki działacz społeczny i koordynator projektu p/n: stosunki przemysłowe, trans form!europe
- Małgorzata Tracz, przewodnicząca Partii Zieloni (Polska)
- Józef Pinior, nauczyciel akademicki, polityk
Debatę moderował niezależny, lewicowy publicysta Radosław S. Czarnecki, z wykształcenia przyrodnik, filozof i religioznawca (członek TKŚ), osoba znająca zagadnienia ekologii i problematykę społeczną (najszerzej pojętą).

Ponieważ świat stoi na krawędzi katastrofy ekologicznej zagrażającej wielowymiarowo ludzkiej egzystencji podjęto trzy zasadnicze bloki tematyczne mające kolosalny wpływ na te zagrożenia:
1.Zmiany klimatyczne wywołane działalnością człowieka i postępem cywilizacyjnym. Z tym wiąże się postępujący brak żywności i wody (klęski głodu obejmują coraz to nowe połacie Ziemi dotykając milionów ludzi). Masowe ginięcie gatunków, skażenie środowiska, efekt cieplarniany, gigantyczne potrzeby rynku żywnościowego przy jednoczesnym marnotrawstwie tych produktów (z racji opłacalności, ceny zapewniającej zyski koncernom, protekcjonizmu w rolnictwie itd.), to były zasadnicze zagadnienia wystąpień panelistów. Mocno zabrzmiały tu głosy przedstawicielek ruchów proekologicznych, Małgorzaty Tracz i Samy Mason. Te zagrożenia i wyraźnie już widoczne symptomy krachu klimatycznego na Ziemi mogą być zatrzymane jedynie przez zdecydowane decyzje polityczne, które jednak stoją w sprzeczności z interesami wielkiego kapitału, zwłaszcza międzynarodowego.
2. Problematyka zrównoważonego rozwoju, a konsumeryzm współczesnego świata (B. Barber pisał wręcz o nachalnym „zakupizmie” i stymulowaniu oraz nakręcaniu przez masowość i wszechobecność reklam tego groźnego procederu). Jest to pokłosie m.in. neoliberalnych reform ostatnich 3-4 dekad w całej gospodarce światowej. Biblijny passus (Księga Rodzaju, 1:26) mówiący: „czyńcie sobie Ziemię poddaną” i jej współczesna, literalna interpretacja sprowadza aktualnie ludzkość niezwykle szybko na krawędź katastrofy. Na ten temat Roland Kulke (działacz społeczny) i Józef Pinior (jako polityk i akademik) zajęli konkretne i możliwe do zrealizowania stanowiska-propozycje. Przede wszystkim chodzi o ograniczenie konsumpcji i zmianę paradygmatu, o którym pisał wspomniany Barber. Ale to jest jednocześnie związane z zaprzeczeniem dogmatom neoliberalnym, jakie królują nie od roku czy dwóch w przestrzeni publicznej. I dotyczy to zarówno praktyki, teorii naukowych, jak i przekazu medialnego. Musiałoby się tu zmienić wszystko.
3. Problem militaryzacji, zarówno świadomości (prowojenna propaganda i edukacja), jak i militaryzmu, z czym wiąże się szereg wojen wybuchających w różnych miejscach naszego globu, przyczyniających się w znacznej części do tych właśnie plag XXI wieku. Wyścig zbrojeń ma wymiar nowej „zimnej wojny”. Zagrożenia są w tej materii niezwykle dramatyczne i realnie nader bliskie. Zwłaszcza kontekst antymilitarystyczny musi być podniesiony mocno w debatach – także (a może przede wszystkim) w najogólniej mówiąc ekologicznych, gdyż to on rodzi m.in. sporo zagrożeń wtórnych: np. wojny, głód, masy uchodźców, katastrofy humanitarne, zniszczenie środowiska bronią chemiczną, a przede wszystkim niebezpieczeństwo konfliktu nuklearnego między mocarstwami. Przecież w ostatnich dwóch dekadach Zachód podczas swych „prowolnościowych” i mających nieść liberalną demokrację interwencji, przynajmniej dwukrotnie użył tzw. brudnego uranu (powoduje on skażenie środowiska, co prawda w mniejszym stopniu niż klasycznie użyta bomba jądrowa, ale jest także niezwykle toksyczny i bardzo niebezpieczny dla środowiska naturalnego). Miało to miejsca w rejonie Niszu (Serbia) i Faludży (Irak). W okolicach tych zachorowalność na nowotwory jest dziś kilkanaście razy większa niż gdzie indziej.

Środki przeznaczane dziś na zbrojenia – i to trzeba zawsze przy tego typu konwentyklach i debatach podkreślać – skierowane na ochronę środowiska, opanowanie problematyki głodu i braku wody, zrównoważonego rozwoju świata w ujęciu globalnym itd. na pewno by skuteczniej i lepiej przysłużyły się ludzkości niż pchanie miliardów dolarów w militarne zabawki. No i promilitarna propaganda medialna (związek sponsorski z koncernami zbrojeniowymi jest naturalny), a nie proekologiczna stojąca w opozycji do owej militaryzacji umysłów ludzkich, przybliża nas wszystkich, oswaja z wojną en bloc. Tu lewica polska absolutnie milczy (chodzi o głos środowiska pochodzący z różnych partii i stron tzw. lewicowości) – czasami wręcz przeciwnie, jest promilitarystyczna.

Ciekawa i gorąca momentami debata zakończyła się wieczornym „party” w pubie, gdzie paneliści i organizatorzy kontynuowali do późna dyskusję nad podniesiona podczas oficjalnego spotkania, tematyką.

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.