Protesty "żółtych kamizelek" we Francji i kolejnych krajach

[2018-12-02 22:23:06]

1 grudnia odbyły się kolejne protesty „żółtych kamizelek” będące wyrazem sprzeciwu wobec polityki prezydenta Emmanuela Macrona.

Od wczesnych godzin porannych protestujący zaczęli gromadzić się w okolicach paryskiego Łuku Triumfalnego, gdzie m.in. znajdowały się punkty kontroli tożsamości oraz zawartości toreb i plecaków przed wejściem na Pola Elizejskie. Wiele „żółtych kamizelek” usiłowało jednak dostać się na nie bez przechodzenia kontroli. Doszło do zamieszek i starć z policją, która użyła gazu łzawiącego i armatek wodnych. Zatrzymano 412 osób, ponad 133 zostało ranne, w tym 23 policjantów.

Na kilku ulicach grupy osób rozbijały witryny sklepów, niszczyły mienie miejskie i podpalały samochody. Miały miejsce przypadki plądrowania sklepów i oddziałów banków.

W całej Francji w manifestacjach wzięło udział co najmniej 136 tys. osób. W wielu miejscach doszło do blokad dróg. Protesty te, w przeciwieństwie do paryskich, miały spokojniejszy przebieg.

Ruch tzw. „żółtych kamizelek” zaczyna rozprzestrzeniać się po Europie. Protesty rozpoczęły się w Belgii i Holandii.

Pierwsze doniesienia o protestach w Brukseli pojawiły się wczoraj. Media informowały m.in. o podpalonych samochodach i demolowaniu sklepów na przedmieściach.

Podobna sytuacja panuje w Holandii. Według lokalnych mediów „żółte kamizelki” protestowały w kilku miastach, m.in. w Amsterdamie, Hadze, Alkmaar i Groningen.

W internecie pojawiły się również pierwsze informacje o protestach w Niemczech. Jak dotąd są to niewielkie grupy, nie przekraczające tysiąca osób. Grupa „żółtych kamizelek” w Berlinie opanowała jeden z głównych placów miasta, przy Bramie Brandenburskiej. Zażądali m.in. rezygnacji Angeli Merkel ze stanowiska kanclerza.

wch

fot. pixabay

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.