Protesty "żółtych kamizelek" we Francji i kolejnych krajach

[2018-12-02 22:23:06]

1 grudnia odbyły się kolejne protesty „żółtych kamizelek” będące wyrazem sprzeciwu wobec polityki prezydenta Emmanuela Macrona.

Od wczesnych godzin porannych protestujący zaczęli gromadzić się w okolicach paryskiego Łuku Triumfalnego, gdzie m.in. znajdowały się punkty kontroli tożsamości oraz zawartości toreb i plecaków przed wejściem na Pola Elizejskie. Wiele „żółtych kamizelek” usiłowało jednak dostać się na nie bez przechodzenia kontroli. Doszło do zamieszek i starć z policją, która użyła gazu łzawiącego i armatek wodnych. Zatrzymano 412 osób, ponad 133 zostało ranne, w tym 23 policjantów.

Na kilku ulicach grupy osób rozbijały witryny sklepów, niszczyły mienie miejskie i podpalały samochody. Miały miejsce przypadki plądrowania sklepów i oddziałów banków.

W całej Francji w manifestacjach wzięło udział co najmniej 136 tys. osób. W wielu miejscach doszło do blokad dróg. Protesty te, w przeciwieństwie do paryskich, miały spokojniejszy przebieg.

Ruch tzw. „żółtych kamizelek” zaczyna rozprzestrzeniać się po Europie. Protesty rozpoczęły się w Belgii i Holandii.

Pierwsze doniesienia o protestach w Brukseli pojawiły się wczoraj. Media informowały m.in. o podpalonych samochodach i demolowaniu sklepów na przedmieściach.

Podobna sytuacja panuje w Holandii. Według lokalnych mediów „żółte kamizelki” protestowały w kilku miastach, m.in. w Amsterdamie, Hadze, Alkmaar i Groningen.

W internecie pojawiły się również pierwsze informacje o protestach w Niemczech. Jak dotąd są to niewielkie grupy, nie przekraczające tysiąca osób. Grupa „żółtych kamizelek” w Berlinie opanowała jeden z głównych placów miasta, przy Bramie Brandenburskiej. Zażądali m.in. rezygnacji Angeli Merkel ze stanowiska kanclerza.

wch

fot. pixabay

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.