Eurostat: Duże nierówności w wydatkach na badania i rozwój w UE

[2019-01-10 13:30:51]

Eurostat przedstawił raport poświęcony wydatkom w krajach rozwiniętych na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D). Zgodnie z nim wydatki na te cele w Unii Europejskiej w 2017 r. wynosiły 2,07% PKB. Rok wcześniej było to 2,04%, a 10 lat wcześniej 1,77%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe i rozwój przeznaczały: Szwecja – 3,33%, Austria – 3,16%, Dania – 3,06% i Niemcy – 3,02%.

Najmniej na R&D wydają w UE: Rumunia – 0,50%, Łotwa – 0,51%, Malta – 0,55% i Cypr – 0,56%. W dolnej części stawki znalazła się też Polska – 1,03%.

W ciągu ostatnich 10 lat największy wzrost wydatków na badania i rozwój nastąpił w Austrii i w Belgii (w obydwu krajach wzrost o 0,94 pkt proc.). Najwiekszy spadek nastąpił w Finlandii (o 0,59 pkt proc.) i Luksemburgu (o 0,33 pkt proc.).

Z europejskich krajów rozwiniętych poza UE wysokie wydatki na badania i rozwój ma też Szwajcaria – 3,37% (dane z 2015 r.). Nieco niższe Islandia – 2,13% i Norwegia – 2,11%. Wśród największych gospodarek pozaeuropejskich wysoki udział wydatków na R&D (ostatnie dane z 2015 r.) ma Korea Południowa – 4,22% (w 2015 r.) i Japonia – 3,34%, niższy Chiny – 2,06% i Rosja – 1,1%.

Piotr Szumlewicz

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)