Eurostat: Duże nierówności w wydatkach na badania i rozwój w UE

[2019-01-10 13:30:51]

Eurostat przedstawił raport poświęcony wydatkom w krajach rozwiniętych na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D). Zgodnie z nim wydatki na te cele w Unii Europejskiej w 2017 r. wynosiły 2,07% PKB. Rok wcześniej było to 2,04%, a 10 lat wcześniej 1,77%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe i rozwój przeznaczały: Szwecja – 3,33%, Austria – 3,16%, Dania – 3,06% i Niemcy – 3,02%.

Najmniej na R&D wydają w UE: Rumunia – 0,50%, Łotwa – 0,51%, Malta – 0,55% i Cypr – 0,56%. W dolnej części stawki znalazła się też Polska – 1,03%.

W ciągu ostatnich 10 lat największy wzrost wydatków na badania i rozwój nastąpił w Austrii i w Belgii (w obydwu krajach wzrost o 0,94 pkt proc.). Najwiekszy spadek nastąpił w Finlandii (o 0,59 pkt proc.) i Luksemburgu (o 0,33 pkt proc.).

Z europejskich krajów rozwiniętych poza UE wysokie wydatki na badania i rozwój ma też Szwajcaria – 3,37% (dane z 2015 r.). Nieco niższe Islandia – 2,13% i Norwegia – 2,11%. Wśród największych gospodarek pozaeuropejskich wysoki udział wydatków na R&D (ostatnie dane z 2015 r.) ma Korea Południowa – 4,22% (w 2015 r.) i Japonia – 3,34%, niższy Chiny – 2,06% i Rosja – 1,1%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.