Zieloni przyłączają się do Koalicji Europejskiej

[2019-02-17 19:00:46]

Tuż po tym, jak do Koalicji Europejskiej zdecydował się przyłączyć Sojusz Lewicy Demokratycznej, swoją decyzję w tej sprawie podjęli Zieloni.

Współprzewodniczący Zielonych Marek Kossakowski, poinformował, że Rada Krajowa partii zdecydowała, że w najbliższych wyborach wystartuje w szerokiej koalicji proeuropejskiej wspólnie z Platformą Obywatelską, Polskim Stronnictwem Ludowym, Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Nowoczesną.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 r. Zieloni utworzyli w pięciu okręgach wyborczych własny komitet, z którego startowali m.in. kandydaci Partii Kobiet, PPS i Młodych Socjalistów.

W wyborach do Sejmu w 2015 r. weszli w skład Zjednoczonej Lewicy, razem z SLD, Twoim Ruchem, Unią Pracy i PPS.

Z kolei w ostatnich wyborach samorządowych, jesienią 2018 r., Zieloni wystawili listy wyborcze do sejmików w całym kraju. Wchodzili też w lokalne koalicje, m.in. w Warszawie, gdzie wspólnie z partią Razem, Inicjatywą Polską i Wolnym Miastem Warszawa popierali kandydaturę Jana Śpiewaka na prezydenta stolicy.

Na początku lutego br. siedmioro byłych premierów, były szef MSZ, były marszałek Sejmu oraz szef PO Grzegorz Schetyna podpisali deklarację dotyczącą powołania Koalicji Europejskiej. Politycy wzywają do utworzenia szerokiego porozumienia i wystawienia wspólnej opozycyjnej listy w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.