Triumf PiSu w wyborach do Parlamentu Europejskiego, klęska Lewicy Razem (akt.)

[2019-05-27 08:37:13]

Polacy wybrali w niedzielę europarlamentarzystów. Państwowa Komisja Wyborcza opublikowała już oficjalne wyniki wyborów.

Na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość, na które oddano 45,38 proc. głosów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z wynikiem 38,47 proc. Trzeci wynik osiągnęła Wiosna, na którą oddano 6,06 proc. głosów.

Poniżej progu wyborczego znalazła się jednak Konfederacja KORWiN, Braun, Liroy, Narodowcy, zdobywając 4,55 proc. głosów. Kukiz’15 uzyskał poparcie na poziomie 3,69 proc., zaś Lewica Razem 1,24 proc. głosów.

Pozostałe komitety wyborcze uzyskały wyniki na poziomie niższym niż 1 proc.

Frekwencja wyniosła 45,68 proc, co stanowi rekord. Nieważnych głosów oddano nieco ponad 112 tys., co stanowi 0,82 proc. całości. To z kolei najmniej w historii.

Mandaty zdobyli m.in: Włodzimierz Cimoszewicz (219.677), Marek Belka (182.517), Bogusław Liberadzki(99.897) i Leszek Miller (48.473), Marek Balt (45.043) z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, kandydujący z Koalicji Europejskiej. Wśród kandydatów Zielonych najlepsze wyniki miały Julia Rokicka (9.775), Miłka Stępień (8.874) i Urszula Zielińska (7.783).

Wiosna zdobyła trzy mandaty, które otrzymają: Robert Biedroń (96.388 głosów), Sylwia Spurek(55.306) i Łukasz Kohut(48.473). Startująca z tej samej listy Paulina Piechna-Więckiewicz otrzymała 17.033 głosów.

Wśród kandydatów Lewicy Razem najwięcej głosów uzyskali: Adrian Zandberg (17.108), Piotr Ikonowicz, lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej (10.568), Maciej Konieczny (9.878), Marcelina Zawisza (9.213), Jan Orkisz, wiceprzewodniczący Unii Pracy (7.220) oraz Waldemar Witkowski, przewodniczący UP (7.112).

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.