Ukraina: Efektowne zwycięstwo partii Zełenskiego

[2019-07-24 13:40:54]

Partia nowego prezydenta Wołodymyra Zełenskiego zanotowała rekordowy wynik w niedzielnych, przyspieszonych wyborach parlamentarnych. Zdobyła w sumie aż 253 mandatów w 450-osobowej Radzie Najwyższej.

Ugrupowanie Sługa Narodu uzyskało 43,12% głosów. Kolejne miejsca zajęły: prorosyjska Opozycyjna Platforma „Za Życie” – 13,04%, Batkiwszczyna Julii Tymoszenko – 8,18%, Europejska Solidarność Petra Poroszenki – 8,12%, Głos piosenkarza Swiatosława Wakarczuka – 5,84%. Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego.

Czwarte miejsce zajęła nacjonalistyczna Radykalna Partia Ołeha Liaszki z 4,02%, tym razem nie wprowadzając do parlamentu żadnego przedstawiciela.

Nie przekraczając progu wyborczego 6 mandatów w okręgach jednomandatowych zdobył socjalliberalny, prorosyjski Blok Opozycyjny, zaś po jednym - konserwatywna Samopomoc oraz skrajnie nacjonalistyczna „Swoboda” Ołeha Tiahnyboka.

Frekwencja w wyborach wyniosła 49,84%.

Państwa Komisja Wyborcza na Ukrainie ma czas do 5 sierpnia, aby podać oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych.

Z łącznej liczby 450 miejsc w parlamencie 26 nie zostanie obsadzonych na Krymie, anektowanym przez Rosję w 2014 r. oraz na terytoriach kontrolowanych przez siły separatystów. Tam wybory się nie odbyły.

wch

fot. Wikimedia Commons

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.