Zwi您kowa Alternatywa przyjmuje pierwsze organizacje cz這nkowskie

[2019-07-27 11:14:01]

Zwi您ek Zawodowy Zwi您kowa Alternatywa przyj掖 w swoje szeregi pierwsze organizacje cz這nkowskie.

Pierwsza zak豉dowa organizacja Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 ju 28 czerwca w Zak豉dach Mi瘰nych Peklimar dzia豉j帷ych na terenie P這cka i w jego okolicach. Jej przewodnicz帷 zosta豉 Joanna Su趾owska, a wiceprzewodnicz帷ymi s Hanna D瑿owska i Monika Adamska. Zwi您ek zamierza walczy mi璠zy innymi o dodatki sta穎we i podwy磬i cz窷ci sta貫j wynagrodzenia.

Druga organizacja, Wolny Zwi您ek Zawodowy Pracownik闚 Poczty, do陰czy豉 do Zwi您kowej Alternatywy 26 lipca podczas spotkania zarz康u WZZPP ze zwi您kowcami Zwi您kowej Alternatywy, Wojciechem υbodzi雟kim i przewodnicz帷ym Piotrem Szumlewiczem. WZZPP to jeden z najwi瘯szych i najbardziej bojowych zwi您k闚 dzia豉j帷ych na Poczcie Polskiej, a jego przewodnicz帷ym jest Piotr Moniuszko. Zwi您ek walczy mi璠zy innymi o zmniejszenie nier闚no軼i p豉cowych w firmie i wprowadzenie zasady r闚nej p豉cy za t sam prac. Jest te bardzo krytycznie nastawiony do najwi瘯szych zwi您k闚 dzia豉j帷ych na Poczcie, zrzeszonych w OPZZ i w Solidarno軼i, zarzucaj帷 im wchodzenie w niekorzystne dla wi瘯szo軼i pracownik闚 uk豉dy z zarz康em sp馧ki.

Zwi您kowa Alternatywa jest niedawno powsta陰, og鏊nopolsk central zwi您kow, kt鏎a mo瞠 przyjmowa tak osoby fizyczne, jak i zwi您ki zawodowe. Mo瞠 te tworzy nowe zwi您ki zawodowe jako swoje jednostki organizacyjne. Zarz康 zwi您ku jest dwuosobowy i nale篡 do niego Piotr Szumlewicz oraz Monika 疾lazik. Dzia豉cze Zwi您kowej Alternatywy zapowiadaj, 瞠 w najbli窺zych tygodniach do ich organizacji przyst徙i kolejne zwi您ki.

AM

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

150. ROCZNICA URODZIN – R荅A LUKSEMBURG NA DZI
ZOOM
3 marca (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wyda edykt wprowadzaj帷y niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracownik闚 z wyj徠kiem rolnik闚.

1846 - Wojska austriackie zd豉wi造 powstanie krakowskie.

1896 - Oko這 110 g鏎nik闚 zgin窸o w po瘸rze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuch豉 rewolucja lutowa.

1919 - Pocz徠ek strajku 30 tysi璚y g鏎nik闚 i hutnik闚 g鏎no郵御kich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodzi si Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japo雟kiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodzi si Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawowa rotacyjne przewodnictwo Rady Zwi您kowej (r闚noznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodzi si Jacek Kuro.

1937 - Polskie w豉dze sanacyjne zamkn窸y jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowa豉 Mi璠zynarodowe Pakty Praw Cz這wieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnosk鏎ego taks闚karza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskar瞠ni o nadu篡cie si造 zostali uniewinnieni, co doprowadzi這 do wybuchu agresji i najwi瘯szych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmar豉 Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wst徙i豉 do Francuskiej Partii Komunistycznej, z kt鏎ej wydalono j w 1955.