Spór o wysokość płacy minimalnej w 2020 r.

[2019-08-16 10:30:37]

Rada Ministrów opublikowała projekt rozporządzenia, w którym proponuje, aby wysokość minimalnego wynagrodzenia w 2020 r. wyniosła 2450 zł brutto, a minimalnej stawki godzinowej – 16 zł brutto. Obecna płaca minimalna wynosi 2250 zł brutto, a stawka godzinowa 14,70 zł.

Odmienne propozycje przedstawiły organizacje pracodawców i związki zawodowe. Wspólne stanowisko w sprawie płacy minimalnej przedstawiły Business Centre Club, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Ich zdaniem miesięczna płaca minimalna w 2020 r. powinna wynosić nie więcej niż 2387,25 zł, a minimalna płaca godzinowa nie więcej niż 15,60 zł.

Wyższe stawki zaproponowała nowo powstała Federacja Przedsiębiorców Polskich, która zaproponowała minimalną płacę miesięczną na poziomie 2500 zł brutto. Zdaniem ekspertów Federacji Podwyższenie płacy minimalnej do 2500 zł brutto spowodowałoby wzrost wpływów do sektora finansów publicznych o 2,2 mld zł w skali roku. FPP proponuje, by 1,6 mld zł z tej kwoty przeznaczyć na obniżenie klina podatkowego i podwyższenie kwoty pracowniczych kosztów uzyskania przychodu do ponad 333 zł miesięcznie.

Trzy największe centrale związków zawodowych, czyli Forum Związków Zawodowych, NSZZ Solidarność i Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych, zaproponowały, aby minimalne miesięczne wynagrodzenie w 2020 r. wynosiło nie mniej niż 2520 zł brutto, a minimalna płaca godzinowa 16,50 zł.

Najwyższą stawkę płacy minimalnej na przyszły rok zaproponowała nowopowstała Związkowa Alternatywa, która uważa, że minimalne wynagrodzenie powinno wynosić co najmniej 50% płacy średniej. Rząd przewiduje, że w przyszłym roku średnie wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniesie 5227 zł brutto, a zatem 50% tej kwoty to 2613,5 zł. ZA proponuje, aby tę zaokrąglić do 2620 zł, czyli podnieść płacę minimalną o 370 zł. Jednocześnie ZA chce, aby minimalna stawka godzinowa w 2020 roku wynosiła 17 zł brutto.

Jak wskazano w wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów, na forum Rady Dialogu Społecznego nie udało się dojść do porozumienia. W związku z tym obowiązek ustalenie wysokości minimalnego wynagrodzenia spoczywa na Radzie Ministrów.

Piotr Szumlewicz

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.