Wybory parlamentarne w Polsce - 13 października 2019 r. (akt.)

[2019-10-12 13:51:05]

Wybory parlementarne 13 października 2019 roku przebiegały pod znakiem zwiększonej frekwencji. Frekwencja o godzinie 12.00 wyniosła w skali kraju 18,14 % - podała Państwowa Komisja Wyborcza. W poprzednich wyborach parlamentarnych, w 2015 roku, wynosiła ona 16,47 %.

Potwierdziły to dane o frekwencji z godziny 17.00. Wyniosła ona 45,94 %. Frekwencja ta jest wyższa o 6,97 punktu procentowego niż cztery lata temu. Najwyższą frekwencję odnotowano w województwach mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Najniższą zaś tradycyjnie w województwach opolskim i warmińsko-mazurskim.

Zgodnie z przewidywaniami wybory parlamentarne wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Sondaż Exit-Poll daje rządzącemu ugrupowaniu 43,6 %. Na drugim miejscu znajduje się Koalicja Obywatelska z 27,4 %. Ostatnie miejsce na podium zajmuje lewicowa koalicja startująca pod barwami SLD. Sondaż daje jej 11,8% głosów. Niespodziewanie dobry wynik odniosło Polskie Stronnictwo Ludowe zasilone wieloma działaczami Ruchu Kukiz'15. Sondaż daje mu aż 9,6 %. Żaden z wcześniejszych sondaży nie przewidywał tak dobrego wyniku ludowców. Na końcu stawki w kolejce do parlamentu znajduje się Konfederacja, sojusz narodowców i korwinistów, który według sondaży otrzymał 6,4 % poparcia.

Szacowana frekwencja wyniosła wg IPSOS 61,1%.

Aktualizacja, 14 października 2019, godzina 18.00

PiS traci większość w Senacie, zdobywając 49 mandatów, opozycja zaś zdobywa przewagę 51 mandatów, w tym 2 senatorów z Lewicy.

Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych 2019 wyglądają następująco (100% komisji):
PiS: 43,59% (235 mandatów)
KO: 27,40% (134 mandaty)
Lewica: 12,56% (49 mandatów)
PSL: 8,55% (30 mandatów)
Konfederacja: 6,81% (11 mandatów)
pozostałe komitety: 1,09% (Mniejszość Niemiecka - 1 mandat).

Tomasz Rysz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.