Wzrost cen żywności o 7,0%

[2019-12-16 14:17:51]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 roku. W stosunku do listopada 2018 roku ceny wzrosły o 2,6%, a względem października bieżącego roku zwiększyły się o 0,1%.

W listopadzie ceny usług były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,5%, a samej żywności o 7,0%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,1%. Spadły ceny transportu – o 3,4% oraz odzieży i obuwia – o 1,8%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen cukru – o 24,3%, mięsa wieprzowego – o 16,1%, warzyw – o 16,0%, owoców – o 15,0%, wędlin – o 9,5%, mąki – 8,0%, ryżu – 6,9% pieczywa – 6,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,4%.

Piotr Szumlewicz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.