Słowacja: Konserwatyści pokonali socjaldemokratów, liberałowie poza parlamentem

[2020-03-03 10:08:02]

Opozycyjny, konserwatywny ruch OĽaNO (Zwyczajni Ludzie i Niezależne Osobistości) wygrał niedzielne wybory parlamentarne. Na to ugrupowanie oddało głos 25,02% wyborców, co da mu 53 mandaty w 150-miejscowej Radzie Narodowej. Rządzący dotąd centrolewicowy Smer-SD poparło 18,29%. głosujących (38 mandatów).

Na trzecim miejscu znalazła się głosząca konserwatywne i antyimigranckie hasła antysystemowa partia Sme Rodina (Jesteśmy Rodziną), którą poparło 8,24% wyborców (17 mandatów). Czwarta była nacjonalistyczna i skrajnie prawicowa Partia Ludowa Nasza Słowacja pod wodzą Mariana Kotleby z 7,97% głosów (również 17 mandatów).

W Radzie Narodowej zasiądzie jeszcze konserwatywno-liberalna Wolność i Sprawiedliwość (SaS) z 6,22% poparcia (13 mandatów) oraz założona przez byłego prezydenta Andreja Kiskę centrowa partia Za Ludi (Dla Ludzi) z poparciem na poziomie 5,77% (2 mandaty).

Wielkimi przegranymi wyborów niespodziewanie okazali się liberałowie. Koalicja dwóch ugrupowań: Postępowej Słowacji (PS) oraz Spolu (Razem), nie przekroczyła progu wyborczego dla koalicyjnych list wyborczych, który wynosi na Słowacji 7%. Do wejścia do Rady Narodowej zabrakło jej zaledwie 0,04 punktów proc. poparcia.

wch

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.