Słowacja: Konserwatyści pokonali socjaldemokratów, liberałowie poza parlamentem

[2020-03-03 10:08:02]

Opozycyjny, konserwatywny ruch OĽaNO (Zwyczajni Ludzie i Niezależne Osobistości) wygrał niedzielne wybory parlamentarne. Na to ugrupowanie oddało głos 25,02% wyborców, co da mu 53 mandaty w 150-miejscowej Radzie Narodowej. Rządzący dotąd centrolewicowy Smer-SD poparło 18,29%. głosujących (38 mandatów).

Na trzecim miejscu znalazła się głosząca konserwatywne i antyimigranckie hasła antysystemowa partia Sme Rodina (Jesteśmy Rodziną), którą poparło 8,24% wyborców (17 mandatów). Czwarta była nacjonalistyczna i skrajnie prawicowa Partia Ludowa Nasza Słowacja pod wodzą Mariana Kotleby z 7,97% głosów (również 17 mandatów).

W Radzie Narodowej zasiądzie jeszcze konserwatywno-liberalna Wolność i Sprawiedliwość (SaS) z 6,22% poparcia (13 mandatów) oraz założona przez byłego prezydenta Andreja Kiskę centrowa partia Za Ludi (Dla Ludzi) z poparciem na poziomie 5,77% (2 mandaty).

Wielkimi przegranymi wyborów niespodziewanie okazali się liberałowie. Koalicja dwóch ugrupowań: Postępowej Słowacji (PS) oraz Spolu (Razem), nie przekroczyła progu wyborczego dla koalicyjnych list wyborczych, który wynosi na Słowacji 7%. Do wejścia do Rady Narodowej zabrakło jej zaledwie 0,04 punktów proc. poparcia.

wch

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.